Rekenkamer Venlo: memo wees college op risico’s parkeergarages

© Jurgen Mols

Het Venlose stadsbestuur heeft de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd in het dossier parkeergarages. Ook moest ze op de hoogte zijn van de aanwezige veiligheidsrisico’s.

Harry Lücker

Dat concludeert de Venlose rekenkamer die onderzoek deed naar de sluiting van de parkeergarages Roermondsepoort en Arsenaal in 2016.MemoOp het moment dat het Venlose college in juli 2015 sprak over de begroting, lag er bij het stadsbestuur ook een memo op tafel. Daarin werden de veiligheidrisico’s van de garages in kaart gebracht. Toch werd niet besloten om de garages te renoveren. Wethouder Henk Brauer (VenLokaal, Parkeren) stapte eind 2016 op toen bleek dat hij een rapport uit 2014, waarin Venlo werd gewezen op de veiligheidsrisico’s in garage Roermondsepoort, niet had gedeeld met zijn collega’s. Nu blijkt dat het college met een vertrouwelijke memo wel degelijk op de hoogte was gebracht. Het is dus nu de vraag of die uberhaupt gelezen is.LessenDe rekenkamer concludeert verder dat de ambtelijke organisatie geen grip had op het dossier. Bovendien zou het risicobewust denken en handelen in de organisatie verbeterd moet worden. Ook concludeert de rekenkamer dat de Venlose gemeenteraad verkeerd is geïnformeerd over de staat van de parkeergarages.Dubbel gevoel"Ik heb een dubbel gevoel bij dit rapport. Het gaat over het verleden zoals zaken aantoonbaar zijn gegaan en waarvoor ook politieke verantwoordelijkheid is genomen”, zegt wethouder Stephan Satijn (VVD, Parkeren). "Dat het college wist van de risico’s is niet het geval. Zeker als het gaat om het parkeerdossier hebben we zaken voortvarend opgepakt en geleerd van fouten.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee