Nog steeds eieren met fipronil in schappen supermarkt

Print
Nog steeds eieren met fipronil in schappen supermarkt

Afbeelding: iStock

De afgelopen weken is in eieren in de handel nog steeds het giftige fipronil aangetroffen. De hoeveelheden zijn boven de wettelijke norm, maar zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

De aangetroffen hoeveelheden zijn weer onder de zogeheten schadelijkheidsnorm ARfD.

Hardnekkig
De waakhond NVWA blijft actief controleren, melden de minister voor Medische Zorg Bruno Bruins en de minister van Landbouw en Voedselkwaliteit Carola Schouten woensdag. Ze zijn met de sector in gesprek hoe het probleem zo effectief mogelijk kan worden aangepakt. 

Inmiddels zijn 285 van de 793 stallen bij pluimveebedrijven weer volledig vrijgegeven die sinds de vondst van fipronil in eieren vanaf eind juli waren gesloten. Uit het langzame tempo waarmee de vrijgave plaatsvindt, blijkt hoe hardnekkig fipronil is, aldus de bewindslieden.

Onderzoek
Een commissie die onderzoek doet naar de hele affaire, heeft inmiddels laten weten meer tijd nodig te hebben. De commissie-Sorgdrager verwacht nu in het voorjaar met een rapport te komen.

Geruimd
De besmetting van pluimvee met fipronil veroorzaakte 65 tot 75 miljoen euro schade. Het fipronilschandaal was afgelopen zomer groot nieuws, hoewel de aangetroffen hoeveelheid fipronil in eieren geen gevaar voor de volksgezondheid vormde. Het bedrijf Chickfriend gebruikte de verboden stof als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis. Ook pluimveehouders in Limburg werden hard getroffen door de 'eiercrisis'. In onze provincie zagen boeren zich genoodzaakt zeker 200.000 kippen te laten ruimen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen