Nieuw: boiler houdt rekening met prijs van stroom

© iStock

Vijftig huishoudens in Limburg krijgen als proef een slimme boiler thuis die extra aanslaat wanneer er een overschot aan zonne- of windenergie op het net beschikbaar is.

Will Gerritsen

De huishoudens kunnen op hun energierekening sparen, omdat de stroomprijzen bij veel zon of wind omlaag schieten door de hoge elektriciteitsproductie. Stroom kan niet worden opgeslagen.

SeintjeDienstverlener Volta Limburg en energiebedrijf Essent hebben de proef op stapel gezet. Volta heeft vorige week de eerste apparaten aangesloten en zal deze maand nog eens zo’n 25 boilers installeren. Essent houdt permanent de energiemarkt in de gaten en seint de boilers in wanneer de prijzen omlaag duikelen. Dat is doorgaans het geval wanneer zonnepanelen en windmolens op volle toeren draaien.

GewoontenVerreweg de grootste besparing realiseert de IQ-boiler door zijn slimme software die de warmwaterbehoefte van de bewoners zoals hun bad- en douchegewoonten leert kennen en daarop inspeelt. De boiler zal het water op deze manier niet nodeloos verwarmen.Volta Limburg en Essent schatten dat zo een energiebesparing van 10 tot 12 procent voor de boiler haalbaar is. De proef moet uitwijzen of deze besparing echt wordt gerealiseerd. Na een half jaar zullen beide bedrijven de resultaten beoordelen.

Vraag en aanbodEssent-woordvoerder Jorrit de Jong zegt dat door slimme apparaten als de boiler "vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar zullen aansluiten. In Duitsland is het aanbod soms zo hoog dat je geld meekrijgt als je stroom verbruikt. Dat zou in ons land in de toekomst ook eens kunnen gebeuren."

De Jong voorziet dat in de toekomst huishoudelijke apparatuur als wasmachines, -drogers en vaatwassers eveneens ‘slimmer’ worden, zodat ze veelal pas gaan draaien als de stroomprijs omlaaggaat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee