Miljoenen naar zorg: Venlo trekt met tegenzin de portemonnee

© iStock

Met de grootst mogelijke tegenzin, vol met twijfels en de rug tegen de muur heeft de Venlose gemeenteraad woensdagavond ingestemd met een extra budget van 4,4 miljoen euro voor zorg.

Harry Lucker

De verschillende politieke partijen hebben ondanks de toezegging sterke twijfels.OndersneeuwenGaranties ontbreken evenals cijfers. Die waren wel nodig om een goede aanbesteding te doen, betoogden partijen. Ook wordt er gevreesd voor de kleine zorgaanbieders in Venlo. Zij zouden ondersneeuwen.

Twee kwadenEen alternatief lijkt er echter niet te zijn; een tegenstem betekent dat Venlo miljoenentekorten moet verwerken in de zorg. “Je kunt wel de stoere jongen uithangen en tegenstemmen, maar hoe ga je die tekorten wegwerken? Dit is een keuze uit twee kwaden”, zei PvdA-fractievoorzitter Erwin Boom. VenLokaal-fractievoorzitter Luud Pieko: “We kiezen voor het minst slechte.” SP-fractievoorzitter Ton Heerschop sprak van een verschrikkelijk dilemma. “Hier zijn alleen maar verliezers en dat is het college aan te rekenen.”

BlindemannetjeDe gemeenteraad vroeg ook om maandelijkse rapportages over de stand van zaken bij het uitvoeren van zorgtaken. Dat inzicht ontbrak tot nu toe. “En ik ben het blindemannetje spelen zat”, aldus VVD-fractievoorzitter Bart Kuntzelaers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee