'Politiek zette onafhankelijk onderzoeksinstituut onder druk'

Print
'Politiek zette onafhankelijk onderzoeksinstituut onder druk'

Afbeelding: iStock

Tegelen - Er is politieke druk uitgeoefend op het werk van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. In een klacht van een klokkenluidster komt ook de naam van oud-burgemeester van Venlo Hubert Bruls voor.

Het WODC doet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder meer onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. De rapportages van het instituut, dat onafhankelijk hoort te zijn, gelden als gezaghebbend.

Klokkenluidster
De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluidster. Zij had zich onder meer beklaagd over beïnvloeding van het onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. Er is volgens haar door topambtenaren druk uitgeoefend om uitkomsten politiek goed te laten uitkomen. Zo werden onderzoeksvragen en conclusies aangepast.

Bruls
In een interne klacht die in handen is van Nieuwsuur schrijft de vrouw dat ook Venlo aanvankelijk onderdeel was van het onderzoek. Toen ze die stad wilde schrappen omdat er zich volgens haar een ontwikkeling had voorgedaan "die de uitkomsten van het onderzoek zou kunnen vertekenen", kreeg ze van haar baas te horen dat dat niet kon. Zijn 'goede vriend Bruls' zou hem te verstaan hebben gegeven dat Venlo in het onderzoek moest blijven.

Zorgen
Tweede Kamerleden zijn bezorgd en willen uitleg van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. SP-Kamerlid Michiel van Nispen spreekt van een "enorme doodzonde". Maarten Groothuizen (D66) wijst erop dat de rapporten van het WODC alleen waarde hebben als het echt om objectief onderzoek gaat. "Als het wordt voorgekookt door het ministerie, dan hebben we daar als Kamer niets aan".

Protocol
Grapperhaus zelf gaf in Nieuwsuur toe dat "dit niet zo had mogen gebeuren". Volgens Grapperhaus is het protocol inmiddels aangescherpt. Hij gaat extern laten onderzoeken of de regels inmiddels goed worden nageleefd. Grapperhaus wil er onder zijn verantwoordelijkheid voor zorgen dat het niet meer gebeurt. Hoewel de klokkenluidster, een onderzoekster die jarenlang bij het WODC heeft gewerkt, zich niet gehoord voelde door het ministerie, noemde Grapperhaus het ,,heel moedig'' dat ze de misstanden aan de orde heeft gesteld.

Volgens Grapperhaus (CDA) speelde de kwestie enkele jaren geleden en zou die in de tussentijd zijn afgehandeld. Beïnvloeding van de WODC-rapporten is nooit aan de Tweede Kamer gemeld.