Advocatenvoorstelling Toneelgroep Maastricht rond Moszkowicz krijgt prijs

Print
Advocatenvoorstelling Toneelgroep Maastricht rond Moszkowicz krijgt prijs

Afbeelding: Ben van Duin

De theatertekst van de Toneelgroep Maastricht-voorstelling ‘De advocaat’ is in de prijzen gevallen. Schrijver Ilja Leonard Pfeiffer heeft voor het stuk - geïnspireerd op de opkomst en ondergang van strafpleiter Bram Moszkowicz - de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 gewonnen.

Dat meldt het gezelschap vol trots.

'Magistraal'
De jury vindt dat de voorstelling die afgelopen maart in première ging magistraal balanceert op het dunne koord tussen tragedie en komedie, realistisch drama en metabeschouwing, slapstick en ontroering.

Vijf sterren
Deze krant beloonde de voorstelling met vijf sterren en sprak in een recensie van een virtuoze klassieke tragedie in vijf bedrijven. "De advocaat is een voorstelling voor wie van literatuur houdt, voor wie graag naar toneel gaat, voor wie niet graag naar toneel gaat, voor wie verliefd kan raken op de schoonheid van vormgeving, voor wie de voor- en achterkant van de familie Moszkowicz wil leren kennen. Voor wie (toneelspeel)kunst ertoe doet. Toneelkunst over een karakter dat, zoals de schrijver zegt, afziet van de grandeur van zijn talent ten gunste van de waarheid.”

De prijs – goed voor 10.000 euro - wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige toneeltekst van het afgelopen seizoen. Dit jaar dongen 37 teksten uit Nederland en België mee. Vorig jaar ging de Taalunie Toneelschrijfprijs naar Magne van den Berg voor het stuk ‘Ik speel geen Medea’.