'Limburgers bij grootste brokkenpiloten op de weg'

Print
'Limburgers bij grootste brokkenpiloten op de weg'

Afbeelding: iStock

Limburg staat in de top drie van de grootste brokkenpiloten op de weg. Alleen in Zeeland en Noord-Brabant vinden meer ongelukken plaats. De grootste boosdoener blijkt de smartphone, die steeds vaker achter het stuur gebruikt wordt.

Dat blijkt uit cijfers over schadeclaims van automobilisten van het Verbond van Verzekeraars. In Limburg werden vorig jaar per duizend huishoudens gemiddeld 88,1 schadeclaims ingediend. Alleen in Noord-Brabant en Zeeland lag dit aantal hoger, respectievelijk 101 en 96 per duizend inwoners.

Bekijk hieronder het aantal claims per provincie.

In totaal steeg het aantal ongelukken in het hele land ten opzichte van 2015 met maar liefst 10 procent. In Limburg was dat een stijging van 7,7 procent.

Drukte
Als voornaamste oorzaken noemen de verzekeraars smartphonegebruik achter het stuur en de toenemende drukte op de wegen, waardoor het wegdek bovendien veel te lijden heeft.

Nederland staat volgens het Verbond van Verzekeraars niet langer in de top drie van meest verkeersveilige landen in Europa. Met zo'n dertig andere organisaties heeft het verbond dit jaar een manifest opgesteld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat is opgenomen in de plannen van het nieuwe kabinet. "Nu is het zaak om van papier praktijk te maken om het tij te keren", aldus directeur Richard Weurding van het verbond.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen