Slechts vier Limburgers gingen Ajax-aanwinst Schuurs voor

Print
Slechts vier Limburgers gingen Ajax-aanwinst Schuurs voor

Limburgers bij Ajax. V.l.n.r.: Erkens, Hoesen, Brokamp, Schuurs en Seelen. Afbeelding: Genaud Molin

Met de overgang van Perr Schuurs naar Ajax speelt er straks voor het eerst in een hele poos weer eens een Limburger voor de club uit de hoofdstad. Slechts vier provinciegenoten droegen eerder het rood-wit van de recordkampioen. Een overzicht:

Danny Hoesen
Danny Hoesen komt net als Perr Schuurs uit de stal van Fortuna. De jonge Heerlenaar kent eerst een mislukt avontuur bij Fulham, maar maakt na een succesvolle huurperiode in Sittard alsnog een droomtransfer. Op 29 augustus 2012 zet de grillige aanvaller zijn handtekening onder een contract in Amsterdam. “Ik kon in eerste instantie amper geloven dat Ajax interesse in mij had”, biecht de dan 21-jarige spits op bij zijn perspresentatie. De aanvaller lijkt na een jaar zijn draai te hebben gevonden in Amsterdam en scoort zelfs in de Champions League tegen het grote FC Barcelona. Toch lukt het hem niet om een vast plekje in de basiself te bemachtigen.Na een weinig succesvolle huurperiode bij PAOK volgt een overstap naar FC Groningen. Maar ook bij de Trots van het Noorden weet Hoesen niet te imponeren. De club verhuurt hem daarom een tijdje aan de San José Earthquakes. Eind november wordt bekend dat de Amerikanen het niet in hem zien zitten; Hoesen keert weer terug bij Groningen.

Hans Erkens
Ook Hans Erkens, die van 1976 tot 1979 voor Ajax uitkwam, heeft een verleden bij Fortuna. De middenvelder uit Schinnen wordt na enkele jaren in de Baandert naar Amsterdam gehaald. Daar speelt hij in drie seizoenen 69 wedstrijden, waarin hij vijf keer tot scoren komt. “Drie fantastische jaren, waarin ik mocht samenspelen met voetbalgrootheden als Ruud Krol en het middenveld vormde met de Denen Frank Arnesen en Søren Lerby, eindigde abrupt na een conflictje met Cor Brom, nota bene de trainer met wie ik bij Fortuna goed had samengewerkt”, blikte Erkens later terug op zijn Ajax-tijd. De in Schinnen opgegroeide ex-prof speelde daarna nog voor het Belgische RWDM en voor MVV, voordat hij op zijn dertigste door een knieblessure werd gedwongen een punt achter zijn carrière te zetten. Later keerde hij terug in de voetballerij. Eerst als commercieel directeur van MVV, daarna als topman bij Fortuna. De Sporting Limburg-plannen waarbij hij betrokken was, betekenden het einde van zijn functie in Sittard.

Willy Brokamp
Willy Brokamp wordt op 25 februari 1946 geboren in Chèvremont. Op zijn achttiende debuteert Brokamp bij MVV in het betaald voetbal. Na tien seizoenen in Maastricht vertrekt hij in 1974 naar Ajax, waar hij het twee seizoenen volhoudt. Na nog twee seizoenen MVV hangt hij in 1978 zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Brokamp speelt in totaal 402 wedstrijden en scoort daarin 159 keer. Ook speelt hij zes interlands (zes goals). Brokamp was eigenaar van cafés aan de Bernardusstraat, het Amorsplein en het Vrijthof.

Tegenwoordig bestiert hij In Kanne & Kruike en In de Tenne Kan. Van de horeca hield hij als speler ook al. Zo zou Ajax hem vanwege zijn uitgaansreputatie een huis ver buiten het centrum hebben gegeven. Wat de club echter niet wist, was dat Brokamp op eigen initiatief een appartement nabij het Leidseplein huurde. Tevens doet het hardnekkige gerucht de ronde dat Brokamp ooit in galakostuum op de ochtendtraining verscheen, omdat hij rechtstreeks van een bruiloft kwam.

Jan Seelen
Niet Johan Cruijff of Marco van Basten, maar Jan Seelen uit Venlo is de maker van de snelste hattrick ooit in de eredivisie. De ex-prof scoorde in 1959 drie keer binnen twee minuten voor Ajax tegen het Haagse SHS (2-9). “Ik heb het zwart op wit uit de kranten van die tijd”, vertelde hij ooit in een interview met De Limburger. “In een ijltempo heb ik die goals gescoord. SHS speelde even met tien man, toen ging het heel snel.” Seelen begon zijn carrière bij Venlosche Boys en vertrok daarna naar VVV. In 1958, op 19-jarige leeftijd, werd hij aangetrokken door Ajax, waar hij drie jaar speelde. Na zijn razendsnelle hattrick bleef hij nuchter. “Ik zat meteen weer in de trein naar Venlo.”