Oeps: regenboogzebrapad Maastricht ligt op verkeerde plek

Print
Oeps: regenboogzebrapad Maastricht ligt op verkeerde plek

Het 'gaybrapad' op het Vrijthof in Maastricht. Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Het regenboogzebrapad op het Vrijthof in Maastricht moet worden verplaatst. Het symbool van tolerantie is per ongeluk op de verkeerde plek op het wegdek gekalkt.

Maastricht heeft al sinds 2015 een 'gaybrapad' op het Vrijthof, in eerste instantie nog min of meer provisorisch. Afgelopen zomer werd besloten dat de kleurrijke oversteekplaats een definitief plekje moest krijgen. En dus werd het oude zebrapad weggehaald en vervangen door een nieuwe laag verf, compleet met dichtregels in verschillende talen. 

Op eigen houtje
Maar nu blijkt dat het gaybrapad op de verkeerde plek is aangelegd. De strepen staan te kort op de zinkpaaltjes die het Vrijthof afsluiten voor autoverkeer. Daardoor is er geen plek meer voor een stopstreep, die wel noodzakelijk is. Volgens de gemeente besloten de uitvoerder en medewerkers van de gemeente afgelopen juni op eigen houtje het zebrapad iets op te schuiven. Ze bedoelden het goed: door de strepen iets verder van het kruispunt af te leggen zou er minder verkeer overheen rijden en kon het kunstwerk langer mee, was de gedachte.

Nieuwe strepen
De gemeente heeft nu besloten het zebrapad tijdelijk weg te halen. In het voorjaar van 2018, wanneer de weersomstandigheden het toelaten, wordt het Vrijthof voorzien van een nieuwe set regenboogstrepen.