‘Fusiegemeente Eijsden-Margraten laat kansen liggen’

Print
‘Fusiegemeente Eijsden-Margraten laat kansen liggen’

Gemeentehuis Eijsden-Margraten. Afbeelding: Google Streetview

De fusie tussen Eijsden en Margraten is rustig verlopen, concludeert adviesbureau Crown Gillmore. Maar Eijsden-Margraten heeft wel kansen laten liggen, vinden de onderzoekers.

In opdracht van de gemeente heeft Crown Gillmore bekeken hoe de fusie tussen Eijsden en Margraten is verlopen. Conclusie: prima. De fusie is tot stand gekomen zonder de gebruikelijke ruzies over de naam van de nieuwe gemeente of de plek van het raadhuis, aldus het bureau. Onder meer doordat de nieuwe organisatie meteen enthousiast aan het werk is gegaan.

'Verzuimd'
Door die aanpak is wel verzuimd om de nieuwe kansen die zo’n fusie biedt optimaal te benutten, vinden de onderzoekers. Het had meer kunnen opleveren, stellen zij vast, maar daarvoor ontbrak een langetermijnvisie: er is nooit helder verwoord wat de nieuwe gemeente Eijsden-Margraten zelf beoogde.

Gemiste kans
Als sterke fusiegemeenten had Eijsden-Margraten meer werk kunnen maken van - bijvoorbeeld - het toerisme. "De landschappelijke kwaliteit zou benut kunnen worden om hoogwaardige horeca aan te trekken”, stellen de onderzoekers van bureau Crown Gillmore. Dat is niet gebeurd. Een gemiste kans.