'Ik heb het gevoel dat er iets in de lucht hangt'

Print
'Ik heb het gevoel dat er iets in de lucht hangt'

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - De wereld is vol ellende. Daarom wil ik het hier graag een beetje luchtig houden. Want rampspoed heeft geen zitvlees en meldt zich vanzelf als zijn tijd gekomen is.

Maar nu heb ik het gevoel dat er iets in de lucht hangt. Onder het grijze wolkendek van december komt veel bijeen. Neem de economie. Daar loopt iedereen rond met een verhitte kop. Halleluja. Op de beurs wordt gedanst en knallen de champagnekurken. Koersen zijn op recordhoogte. Hete dampen slaan van de geldpersen. Er is zoveel geld dat het zijn waarde heeft verloren. Dat zie je aan de prijzen voor voetballers en schilderijen. Voor oude meesters en jonge voetballers wordt de jaarbegroting van een stad neergeteld. 

Stootje
Overal ruikt het naar 2008. Ook toen werd het feest net op zijn hoogtepunt wreed verstoord. Ach, een neergang is geen ramp, althans geen echte, het is maar geld. Onze westerse welvaart kan wel een stootje hebben. Crises komen en gaan. What goes up, must come down, zong Blood, Sweat and Tears indertijd. Overigens: bloed, zweet en tranen blijven permanent in de aanbieding. 

Wereldvrede
Wat echt zorgen baart is het behoud van de wereldvrede. Want vrede is een fragiele toestand. Hoe zal dat gaan met een altijd boze, altijd gekwetste Trump? De woordenoorlog met Noord-Korea kan gemakkelijk escaleren in een echte. En in eigen land wordt zijn positie steeds benarder door de Ruslandconnectie van zijn campagneteam. Ik ben bang dat hij reageert als de schorpioen. Die wil op het laatst nog maar één ding. Steken.