College Venray pakt regie in afhandeling pijndossier kunstencentrum

Print
College Venray pakt regie in afhandeling pijndossier kunstencentrum

Afbeelding: Mijntje Wismans

Venray - De Venrayse Wethouder Anne Thielen (CDA) vindt het hoog tijd dat het langslepende pijndossier Kunstencentrum Jerusalem fatsoenlijk afgesloten wordt.

Het huidige bestuur wordt gevraagd af te treden. "Wij nemen het als college onder onze vleugels. Gaan  uitvoering van het sociaal plan rechtstreeks aansturen.”

Stekker
Dit jaar trok Venray - na jaren discussies -  de stekker uit het kunstencentrum. Te veel vaste, dure  werknemers die les geven in disciplines waaraan te weinig behoefte is, luidde het oordeel. Een kleinere organisatie - Cultura Venray - die vraag en aanbod beter op elkaar moet afstemmen komt in de plaats van Jerusalem. De 40 docenten konden kiezen: met een afkoopsom als zelfstandig ondernemer verder of nog twee jaar in dienst blijven en onder  begeleiding van de gemeente zoeken naar ander werk.

Overleg
Recent kwam Venray er achter dat het KCJ-bestuur  zonder overleg met de gemeente eind 2016, begin 2017 besloot een tijdelijk contract van een docent om te zetten in een vast dienstverband en een andere medewerker in een hogere salarisschaal te zetten. ‘Zonder deze besluiten had de gemeentelijke financiële verplichting voor het sociaal plan 400.000 euro lager kunnen zijn’, staat in een brief aan de raad.  

Verrast
Thielen: "We zijn hier zeer onaangenaam door verrast. Het bestuur had ons op de hoogte moeten stellen. We hebben het juridisch onderzocht, maar het heeft geen zin de gevolgen van deze besluiten op het stichtingsbestuur te verhalen. Van een kale kip kun je niet plukken.” Bij het Kunstencentrum was donderdag  niemand bereikbaar.

Maatwerk
Inmiddels hebben 25 docenten gekozen voor afkoop en twaalf voor begeleiding naar ander werk. Met drie anderen is een zogeheten ‘maatwerkafspraak’ gemaakt . De focus ligt volgens de wethouder nu op de groep van twaalf. Van het door de raad toegekende budget van 2,85 miljoen is nog 1,93 miljoen over. Als niemand gekozen  had voor afkoop of voor bemiddeling  naar ander werk, was Venray tot en met 2028 ruim 5,3 miljoen kwijt geweest.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen