Bosbranden bereiken exclusieve villawijk Los Angeles

Print
Bosbranden bereiken exclusieve villawijk Los Angeles

Een enorme villa in de wijk Bel Air wordt omringt door rook van de bosbranden die de stad Los Angeles teisteren. Afbeelding: ANP

De felle branden die Californië al dagen teisteren, hebben Bel Air bereikt. In de exclusieve en peperdure woonwijk in het westen van Los Angeles wonen veel beroemdheden. Diverse grote panden zijn al ten prooi gevallen aan de vlammen

De vuurzee bedreigde onder meer het wijngoed Moraga Estate, eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch. Medewerkers van de wijngaard brachten zichzelf snel in veiligheid. Murdoch zei in een verklaring dat sommige gebouwen mogelijk zijn beschadigd, maar dat hij denkt dat de wijnmakerij en het woonhuis nog overeind staan.

200.000 mensen
Amerikaanse media melden dat er inmiddels in Californië al ongeveer 200.000 mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn uit voorzorg al honderden scholen gesloten. In sommige regio's is de verwachting dat ze op zijn vroegst maandag pas de deuren weer kunnen openen, in de hoop dat dan het ergste gevaar is geweken.

Voor zover bekend zijn er vooralsnog geen slachtoffers gevallen. Drie brandweerlieden zijn met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. In totaal zijn er duizend bezig het vuur te bestrijden. De schade is hoe dan ook enorm. "Dit zijn dagen die je hart breken", zei Eric Garcetti, de burgemeester van Los Angeles. "Maar het zijn ook dagen die de veerkracht van deze stad tonen."

Vrees
De autoriteiten in de staat vrezen de uren die nog gaan komen. De droge woestijnwind in Californië zal volgens de meteorologen flink aanwakkeren met mogelijk windstoten van 130 kilometer per uur. "Harde wind in de nacht gaat zorgen voor extreem brandgevaar", was de waarschuwing die werd afgegeven voor Los Angeles en wijde omgeving.

Model Christine Teigen laat via Twitter weten haar huis te hebben verlaten vanwege de bosbranden. "Ik had nooit gedacht dat het hypothetische spelletje 'wat zou je meenemen als er brand is?' werkelijkheid zou worden." De vrouw van zanger John Legend zegt haar dochtertje Luna, koekjes en een televisie-award te hebben meegenomen. In een andere tweet voegt ze toe dat ze veilig zijn, dat ze denkt aan alle andere getroffenen en ze uit haar respect voor de brandweerbrigade.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen