Bruls heeft geen spijt van 'bemoeienis' met drugsonderzoek

Print
Bruls heeft geen spijt van 'bemoeienis' met drugsonderzoek

Burgemeester Bruls van Nijmegen Afbeelding: ANP/Valerie Kuypers

Hubert Bruls, oud- burgemeester van Venlo, heeft geen enkele spijt van zijn ‘bemoeienis’ in een wetenschappelijk onderzoek naar drugsbeleid. "Ik zou het betreffende instituut WODC morgen wéér bellen.”

De naam van de huidige burgemeester van Nijmegen kwam woensdag boven in de uitzending van Nieuwsuur over de wetenschappelijke rapportages van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum) van het ministerie van Veiligheid & Justitie.

Onwelgevallig
Volgens Nieuwsuur zou de politieke en ambtelijke top van het WODC en het ministerie zich inhoudelijk bemoeien met de rapporten van dat instituut, en onwelgevallige conclusies proberen bij te buigen. Een oud-medewerkster had daarover in 2014 intern haar beklag gedaan. In dat document, in handen van Nieuwsuur, werd een voorbeeld aangehaald rond Bruls.

In 2011 en 2012 deed het WODC onderzoek naar het effect van de zogeheten wietpas. Venlo was aanvankelijk een van de gemeenten die in dat onderzoek zouden worden betrokken, maar viel later over de rand omdat zich ‘iets had voorgedaan in Venlo dat de data zou vertekenen’.

Legitiem
Toen Bruls vernam dat zijn Venlo uit de boot dreigde te vallen, belde hij WODC-directeur Frans Leeuw. "Als burgemeester van een stad met een grote coffeeshop-problematiek mag ik de vraag stellen waarom die stad niet wordt meegenomen in zo’n onderzoek”, zegt Bruls nu. "Dat is een zeer legitieme vraag, ik zou hem morgen wéér stellen. Wat het WODC vervolgens intern met die vraag heeft gedaan, is helemaal aan hen."

Uit het interne document blijkt dat Venlo na het telefoontje van Bruls alsnog werd opgenomen in het onderzoek. "En daar was ik blij mee”, aldus Bruls. "Maar het is schandalig om dit ‘manipuleren van het onderzoek’ te noemen, zoals andere media hebben gedaan”, vervolgt hij. "Als je een vraag als deze al niet meer mag stellen, wordt het allemaal wel heel eng in dit land.”

Niet de enige
De Venlose kwestie was niet de enige zaak. Volgens de ex-medewerkster van het WODC bemoeide Leeuw zich wel vaker met onderzoeken. In een verklaring op de eigen website stelt het instituut: ‘Wetenschappelijk beleidsonderzoek, ook wanneer dat wordt uitgevoerd door of onder de verantwoordelijkheid van het WODC, kan niet plaatsvinden zonder dialoog tussen beleid, bestuur en onderzoek. Die dialoog hoort te gaan over wat onderzocht wordt en niet over hoe en door wie het onderzoek verricht wordt. Inmenging in conclusies is eveneens uit den boze’.

Vaandel
De uit Limburg afkomstige Frans Leeuw is als bijzonder hoogleraar ook verbonden aan de Universiteit Maastricht. Wat de affaire eventueel voor gevolgen heeft voor zijn positie aan de universiteit, is nog onduidelijk. Een universitair woordvoerder laat weten ‘niet inhoudelijk te kunnen reageren omdat we de feiten niet kennen. Maar in het algemeen geldt dat de UM integriteit hoog in het vaandel heeft staan’. Leeuw zelf was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.