Waterkrachtcentrale bij Maastricht mag doorgaan

Print
Waterkrachtcentrale bij Maastricht mag doorgaan

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

De waterkrachtcentrale bij de stuw tussen Borg­haren en Bosscherveld in Maastricht mag toch worden aangelegd. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De hoogste bestuursrechter van Nederland vernietigde daarmee een eerder vonnis van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. Die oordeelde eind april van dit jaar dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu - inmiddels het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - geen vergunning had mogen afgeven voor de bouw van een turbine met een energieopwekking uit maximaal vijftig kubieke meter water per seconde.

Vierduizend
De centrale zou jaarlijks twaalf gigawattuur stroom kunnen opwekken, vergelijkbaar met de productie van twee wind­molens of de opbrengst van zeven hectare zonnepanelen. Daarmee zouden zo’n vierduizend huishoudens in Maastricht van stroom kunnen worden voorzien.

Sportvissers
In tegenstelling tot de rechtbank Midden-Nederland veegt de Raad van State de bezwaren van diverse sportvissersclubs tegen de waterkrachtcentrale van tafel. Die protesten spitsten zich vooral toe op de vissterfte die door een dergelijke centrale wordt veroorzaakt. Die is veel te hoog, oordeelde ook de rechtbank, maar de Raad van State ziet dat anders. Volgens het hoogste rechtscollege blijkt uit diverse berekeningen en uit studies naar het zwemgedrag van vissen dat de totale visschadenorm van 10 procent die voor de Maas is vastgesteld, niet wordt overschreden door de komst van de centrale in Maastricht.

De raad wijst er daarbij op dat de initiatiefnemer met de aanleg van een zogenaamde vistrap stroomopwaarts en een visgeleidingssysteem stroomafwaarts zal kunnen garanderen dat de sterfte van bijvoorbeeld aal, zalm en zeeforel binnen de perken blijft.

Veel groter
De plannen voor de aanleg van een waterkrachtcentrale bij de stuw van Borgharen dateren al van 2004. Het gaat om een particulier initiatief van Anton van der Boom, dat aanvankelijk nog vele malen groter was. In het oorspronkelijke plan was namelijk nog sprake van grootschalige energieopwekking (uit maximaal driehonderd kubieke ­meter water per seconde). De vergunning voor dat plan werd uit­eindelijk wel vernietigd na een ­uitspraak van de Raad van State.