'Bedrijf probeerde aanbesteding jeugdhulp te beïnvloeden'

Print
'Bedrijf probeerde aanbesteding jeugdhulp te beïnvloeden'

Afbeelding: Istock

Tegelen - Het bedrijf Bambini a Casa heeft volgens de rechter geprobeerd de aanbestedingsprocedure voor jeugdhulp in Venlo in zijn eigen voordeel te beïnvloeden.

Directeur Chantal Theunissen stuurde, na de mededeling dat haar bedrijf tot de voorlopige afvallers behoorde, e-mails aan de burgemeester, wethouders en raadsleden waarin ze vroeg de "onterechte en onrechtvaardigde afwijzing te rectificeren.”

Niet toelaatbaar
Volgens de regels mogen inschrijvers alleen met contactpersonen van aanbesteder GMR communiceren. Daarom werd het bedrijf uitgesloten van verdere deelname aan de aanbesteding. Volgens de rechtbank in Den Haag was dat terecht. De rechter noemt het handelen van het bedrijf "simpelweg niet toelaatbaar” omdat alle inschrijvers gelijk behandeld moeten worden.

Bij de rechtbank betoogde Bambini a Casa dat het onterecht tot de afvallers behoorde omdat het wel degelijk aan de voorwaarden voldeed. Volgens het bedrijf waren raadsleden al in april over de aanbesteding benaderd, was het communicatieverbod onduidelijk en kon het bedrijf niet anders handelen vanwege de extreem korte bezwaarperiode.

EENLokaal
Directeur Theunissen van Bambini a Casa is tijdens de komende raadsverkiezingen mede-lijsttrekker namens EENLokaal. Uit correspondentie blijkt dat ze woensdag per e-mail aan tenminste één andere politieke partij vroeg niet in te stemmen met de uitkomsten van de aanbesteding voor de jeugdhulp in Venlo. Uiteindelijk stemde alleen LokaleDemocraten tegen. Fractievoorzitter van die partij is Frans Schatorjé, samen met Theunissen lijsttrekker van EENLokaal. Speelde het standpunt van Theunissen een rol bij de tegenstem?

Bevreesd
"We hebben vooraf met Bambina a Casa en drie andere instanties gesproken”, zegt Schatorjé. "Op basis daarvan zijn we bevreesd dat kleine zorgaanbieders niet meer aan bod komen.” De mogelijk toekomstige rol van Theunissen in de raad is wat Schatorjé betreft nu geen bezwaar. "Maar straks in de raad moeten belangen uit elkaar blijven.”

Burgemeester Antoin Scholten zegt dat hij in deze kwestie "qua integriteit grenzen in beeld ziet komen.” Hij stelt echter dat Theunissen formeel nog geen raadslid is. "Mijn advies als burgemeester: zorg dat je altijd kunt uitleggen wat je doet en waarom.” Theunissen reageerde donderdag niet inhoudelijk op een verzoek om een reactie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen