Echt-Susteren beschuldigd van omzeilen Bibob-advies

Print
Echt-Susteren beschuldigd van omzeilen Bibob-advies

Afbeelding: De Limburger/John Peters

Heeft het college Echt-Susteren geholpen een negatief Bibob-advies te omzeilen? Ja, beweert de projectontwikkelaar van ‘Hiltonhotel’ Koningsbosch die in het geheim opnames maakte. De gemeente ontkent.

Projectontwikkelaar Gelasius van het ‘Hiltonhotel’ in Koningsbosch beticht het college van Echt-Susteren ervan een actieve rol te hebben gespeeld in het omzeilen van een negatief Bibob-advies. Zo'n advies wordt afgegeven als er na onderzoek risico is op criminele activiteiten.

De gemeente zegt zich niet te herkennen in deze zware aantijging.

Waarschuwing
Nadat Gelasius kenbaar had gemaakt het oude klooster van Koningsbosch te hebben gekocht en dat te willen ontwikkelen tot een hotel, waarschuwde het Openbaar Ministerie in juli 2016 de gemeente twee keer: laat een Bibob-toets uitvoeren naar het project. Die toets moet uitwijzen of er mogelijk crimineel geld in het project vloeit.

Overleg
In de maanden daarop was er meerdere keren overleg tussen de ontwikkelaar en de gemeente. Volgens wethouder Jos Wackers om de vinger aan de pols te houden. Volgens Jan Stor, de huidige directeur van Gelasius, ging het verder dan dat. "Ze hebben van begin af aan actief meegedacht over hoe we dit project goed door een Bibob-onderzoek zouden kunnen loodsen”, zegt Stor. Hij is de opvolger van Saïd Bouharrou, de man op wie de waarschuwing van het OM betrekking had en die om die reden het stokje aan Stor overdroeg. Volgens Stor zijn er geen banden meer tussen zijn voorganger en Gelasius. Bouharrou is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek.

Advocaat
Stor liet de raadsleden in Echt-Susteren, die donderdagavond discussieerden over de kwestie, deze week per e-mail weten zijn aantijging te kunnen onderbouwen met belangrijke bewijzen, waaronder geheime audio-opnames. Uit een door Gelasius opgebouwd dossier zou volgens hem een ander beeld naar voren komen dan het college schetst. De gemeente heeft Gelasius inmiddels via een advocaat gesommeerd de opnames niet aan anderen te verstrekken.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje