Akkoord over voorwaarden Brexit

Print
Akkoord over voorwaarden Brexit

Afbeelding: EPA/Andy Rain

De eerste stap naar een Brexit-deal is genomen. Dat laten de Britse premier Theresa May en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, weten.

Brussel en Londen hebben vanmorgen met vier dagen vertraging alsnog een deal gesloten over de voorwaarden van de 'scheiding'. Van Commissievoorzitter Juncker mag het licht op groen voor parallelle gesprekken over een toekomstig partnerschap, een vurige Britse wens. 

Juncker sprak vanmorgen op een gezamenlijke persconferentie met premier Theresa May van ‘moeilijke onderhandelingen’. "Als in elke onderhandeling moesten we naar elkaar luisteren, bewegen, compromissen sluiten. Het was moeilijk voor zowel ons als het Verenigd Koninkrijk.'' 

Over het laatste hangpunt, de Iers/Noord-Ierse grens, maakte de Commissie bekend dat beide partijen een ‘harde’ grens tussen de twee Ierlanden hebben kunnen vermijden. Volgens Juncker zijn er ook voldoende garanties voor Europese burgers die na de scheiding in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen en voor Britten die in Europa wonen. De onderhandelingen moeten komend najaar volledig worden afgerond, de feitelijke scheiding is eind maart 2019. 

De onderhandelingen tussen de Britten en de EU gaan nu een tweede fase in. Er komen, zo zeggen beide partijen, gesprekken over toekomstig partnerschap. De mededeling van de commissie volgt op een nacht van koortsachtige onderhandelingen in Brussel met het doel vanochtend een overeenkomst over de scheidingsvoorwaarden voor het vertrek van de Britten uit de EU te bereiken.

Tijd dringt
De tijd dringt omdat de EU-leiders op hun tweedaagse top volgende week besluiten of ze daarvoor het licht op groen kunnen zetten.

De hele week is al koortsachtig aan een deal gewerkt. Maandag was May in Brussel, maar ketsten de onderhandelingen na uren onderhandelen alsnog af. Zowel Juncker als May sprak zijn vertrouwen toen uit in een goede afloop. ,"May is een taaie onderhandelaar'', zei Juncker.

Ook de Ierse premier Leo Varadkar is nauw betrokken bij de onderhandelingen. Een gevoelige hobbel is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de brexit weer dicht gaat.