Raad van toezicht welzijnsorganisatie Trajekt stapt op

Print
Raad van toezicht welzijnsorganisatie Trajekt stapt op

Een van de hoofdlocaties, hier Maastricht Noordoost, van welzijnsorganisatie Trajekt. Afbeelding: Google Streetview

De raad van toezicht van Trajekt stapt gefaseerd op. Dat heeft voorzitter Guido Reehuis vrijdagmiddag in een videoboodschap aan het personeel bekendgemaakt.

Hij is de eerste die het veld ruimt, op uiterlijk 31 december.

Bestuurscrisis
Aanleiding voor zijn vertrek is de ernstige bestuurscrisis bij de welzijnsinstelling voor Maastricht en Heuvelland.

Nieuwe raad
Volgens Reehuis is het cruciaal dat de rust in de organisatie snel terugkeert. “Daarom staat nu al voor ons vast dat wij als raad van toezicht zullen aftreden. Dat zullen wij gefaseerd doen, want de continuïteit moet gewaarborgd blijven. Maar binnen maximaal één jaar zal er een geheel nieuwe raad van toezicht zijn”, aldus Trajekt in een persbericht.

Vertrouwensbreuk
Aanleiding voor de bestuurscrisis bij Trajekt is het plotselinge vertrek van interim-directeur Jos van Balveren, begin november, na een vertrouwensbreuk met de toezichthouders. Van Balveren kantte zich – volgens de toezichthouders tegen de afspraken bij zijn benoeming in – tegen samenwerking met welzijnsorganisatie PIW (Partners in Welzijn) in Sittard-Geleen.

Samenvoeging
Buiten medeweten van de raad van toezicht om informeerde hij de Heuvellandgemeenten en Maastricht, de voornaamste subsidieverstrekkers van Trajekt, dat er nog steeds werd aangestuurd op het samenvoegen van een aantal afdelingen van beide organisaties en adviseerde hij de overeenkomst te beëindigen. De wethouders hadden zich al eerder tegen een mogelijke fusie met PIW uitgesproken. 

Verbeterplan
Het vertrek van Van Balveren viel erg slecht binnen de organisatie. In navolging van de ondernemingsraad zegden ook een meerderheid van het personeel en de cliëntenraad het vertrouwen in de raad van toezicht op. Die stelde op zijn beurt een verkenner Joost Spithoven aan om een verbeterplan op te stellen. Hij heeft vrijdagmiddag zijn rapport en aanbevelingen overhandigd aan Reehuis. Komende maandagavond komen de toezichthouders en de medezeggenschapsorganen van Trajekt bijeen om over zijn bevindingen te praten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje