Ziekteverzuim bij Arriva hoger dan onder Veolia

Print
Ziekteverzuim bij Arriva hoger dan onder Veolia

Afbeelding: Archief ANP

Machinisten en chauffeurs in Limburg zijn sinds de komst van Arriva vaker ziek. Volgens vakbond FNV is dat het gevolg van de te hoge werkdruk bij Arriva. Onder voorganger Veolia waren de verzuimcijfers het laagste van het land.

Arriva erkent de stijging, maar zegt dat die al begon bij Veolia. Vooral de vergrijzing van het personeelsbestand en een relatief groot aantal medewerkers die niet-werkgerelateerde langdurig ziek zijn, zouden de statistieken negatief beïnvloeden. Verantwoordelijk gedeputeerde Hubert Mackus ziet het hogere ziekteverzuim ook. "Maar ik weet dat Arriva er alles aan doet om dat tegen te gaan.”

Verschil
Tijdens de recente rechtszaken over de Limburgse ov-aanbesteding bleek dat een paar procentpunten meer ziekteverzuim het verschil kunnen maken tussen winst en verlies voor een vervoerder. Volgens FNV-bestuurder Marlies Peeters zijn er signalen dat er onder Arriva al sprake is van een stijging van het verzuim met procentpunten. Arriva wil geen cijfers noemen.

Peeters vindt dat de provincie zich serieus moet afvragen of de aanbesteding wel goed is geweest voor de reizigers en het personeel. "Marktwerking in het openbaar vervoer heeft voor Limburg veel goeds opgeleverd. Maar nu zie je dat de rek eruit is.”

Krap
Rijtijden worden krap berekend en reizigers staan vaker te lang of zelfs vergeefs te wachten op een bus. Chauffeurs klagen over te hoge werkdruk, mede doordat ze geconfronteerd worden met gefrustreerde reizigers.

Arriva-directeur Anne Hettinga zegt dat de nieuwe dienstregeling dit weekend verlichting gaat bieden. "Maar als bedrijf moet je wel opereren binnen de randvoorwaarden. En daar is het budget er één van. Het blijft keuzes maken.”

Eisen
Arriva voldoet aan alle eisen van de provincie. Peeters ontkent dat niet, maar stelt dat de normen niet streng genoeg zijn, waardoor Arriva te vaak reizigers in de kou laat staan.

Deze krant vroeg online-lezers naar hun ervaringen met Arriva, dat maandag precies een jaar geleden naar Limburg kwam. Dat leverde ruim driehonderd reacties op. Het gaat nadrukkelijk niet om een representatief onderzoek. Maar het gegeven dat slechts 12 procent Arriva een verbetering noemt, vindt Hettinga toch ‘echt niet leuk’.