Interpol gevraagd om dood Limburgs fotomodel Ivana Smit (18) te onderzoeken

Print
Interpol gevraagd om dood Limburgs fotomodel Ivana Smit (18) te onderzoeken

Afbeelding: Facebook

De Nederlandse ambassade in Maleisië heeft Interpol verzocht de dood van het Sittardse fotomodel Ivana Smit te onderzoeken. Ivana’s familie gelooft niet dat de 18-jarige vrouw zomaar van een balkon in Kuala Lumpur is gevallen. "Ivana had blauwe plekken in haar hals, afdrukken van vingers."

Marcel Smit, Ivana’s vader, verstijft zaterdag in een mortuarium in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Zijn knappe, levenslustige meisje ligt voor hem, gewikkeld in witte lappen. Op een brancard is ze uit de koelcel naar de gang gerold. Als hij haar ziet, weet hij zeker dat het verhaal van een ongeluk niet klopt. "Ik zag blauwe plekken op haar hals, echt vingerafdrukken alsof iemand haar daar gegrepen heeft."

Moe
Het laatste levensteken van Ivana is donderdagochtend 07.25 uur. Dan belt het fotomodel haar vriendje om te zeggen dat ze bij een Amerikaans echtpaar is na een avondje stappen. Ze is moe en gaat even slapen. Ze stuurt hem ook een selfie. Ruim 7,5 uur later wordt Ivana dood gevonden op het balkon op de 6de verdieping van het appartementengebouw van de Amerikanen. De jonge vrouw is van 20 hoog naar beneden gevallen. Ivana is geheel ontkleed.

Op de beelden van de bewakingscamera is te zien hoe Ivana en de Amerikanen, die op de 20ste verdieping wonen, om 05.00 uur in de ochtend bij het gebouw arriveren. "Om 10.00 uur zou ze zijn gevallen vanaf het balkon op 20 hoog. Hoe kan dat? Ze is lang, 1.81 meter, maar de balustrade is ook 1.20 meter. Alleen als je voorover buigt, val je eraf. Ze is niet gevallen en ook niet gesprongen."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Ruzie
Smit, zijn vrouw en hun zoon proberen zoveel mogelijk informatie te krijgen sinds ze zaterdagochtend in Kuala Lumpur arriveerden. "Buren hebben geschreeuw en ruzie gehoord uit het appartement. De politie doet niets met die informatie en wil de zaak vooral snel afronden." De Amerikaan zegt dat hij al die tijd geslapen heeft. Zijn vrouw had hun 4-jarig dochtertje naar school gebracht en was toen ook gaan slapen. Van Ivana’s val hebben ze niets gemerkt. 

Lees ook: Vriend overleden Limburgs model deelt emotioneel verhaal: 'Ik heb je nodig Ivana'

Smit vindt het verhaal volstrekt ongeloofwaardig. "Heel raar dat het Amerikaanse echtpaar van 10.00 tot 15.00 uur niets doet. Ivana’s spullen lagen nog in hun appartement. De politie zegt me dat de verklaringen van de Amerikanen hetzelfde zijn. Ja natuurlijk: ze hebben zeven uur de tijd gehad om die op elkaar af te stemmen. Mijn dochter kan ze niet meer weerspreken. Dit politieonderzoek is een flutonderzoek."

'Swingers'
Vader Smit heeft gehoord dat de Amerikanen ‘swingers’ zijn. Ze zouden jonge modellen naar hun appartement lokken voor seksspelletjes. Ivana hield van een feestje, zeggen familieleden, en ze stond graag in het middelpunt van de belangstelling. Maar drugs en dergelijke seksfeesten zijn uit een wereld die zo ontzettend níet die van Ivana is, stelt haar vader. ,,Die blauwe plekken. Hij heeft haar bij de keel gegrepen.’’

Lees ook: Limburgs model Ivana Smit (18) overlijdt na val van balkon

In het bloed van Ivana en de Amerikanen is alcohol, xtc en amfetamine aangetroffen. "Dat zijn geen drugs waarvan je gaat slapen", zegt Ivana’s oom Fred Agenjo. Hij en zijn vrouw hebben vanuit Nederland de ambassade ingeschakeld om zo Interpol erbij te halen. "Er zijn zoveel vragen. Haar kleding is gevonden, maar haar schoenen en onderbroek niet. De politie bekijkt haar mobiele telefoons niet. De politie wil niet zeggen of de drugs zijn ingenomen toen ze nog leefde. De politie wil ook niet zeggen of er sporen van geslachtsgemeenschap zijn gevonden. Wij willen een volwaardig onderzoek. Als het toch een ongeluk was, of onbezonnenheid van Ivana dan kunnen we daarmee leven. Maar niet als dit het werk is van een gladjakker die haar drugs toedient en hier zijn kicks van krijgt."

Invloedrijk
De Amerikaan is steenrijk én heel invloedrijk, vreest de familie. Misschien is de 45-jarige multimiljonair die in cryptocurrency handelt zelfs machtig genoeg om het politieonderzoek naar zijn hand te zetten. Hij kende Ivana. Althans, hij volgde haar via Facebook, waar de knappe, jonge vrouw veel bikinifoto's op haar tijdlijn plaatste.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee