LED: ‘Economie Zuid-Limburg blijft sterk groeien’

Print
LED: ‘Economie Zuid-Limburg blijft sterk groeien’

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

De economie in Zuid-Limburg zal zich komende jaren nog sterker ontwikkelen dan afgelopen tijd. Die verwachting spreekt ‘economie-aanjager’ LED (Limburg Economic Development) uit in zijn maandag gepubliceerde Economische Monitor.

Met enkele slagen om de arm voorspelt het LED tot 2020 een economische groei van 3 tot 4 procent jaarlijks. Dat is fors meer dan de 1,3 procent economische groei die de regio over een lange reeks van jaren gemiddeld heeft behaald en ook meer dan de 2,3 procent groei die Zuid-Limburg in de periode 2010-2016 realiseerde.

Ontwikkelingen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor het LED een berg economische  cijfers doorgespit waaruit blijkt dat na aanvankelijk enkele magere jaren sinds 2014 de ontwikkelingen in Zuid-Limburg gelijke tred houden met die van Zuidoost-Brabant. Het gebied in en rond Eindhoven wordt met zijn bloeiende en omvangrijke hightechindustrie algemeen als een economisch groeiwonder  gezien.

Volgens LED-voorzitter Jos Schneiders laten gedetailleerde groeicijfers zien dat het de bedrijven in Zuid-Limburg de laatste jaren lukt méér  te verdienen aan hun producten dan gemiddeld in Nederland. "We produceren in Zuid-Limburg met zijn allen efficiënter.” Overigens liggen deze cijfers (van het zogeheten ‘bruto regionaal product per inwoner’) vanaf 2010 bij elkaar opgeteld nog onder het Nederlands gemiddelde. In omzet hebben de bedrijven in het zuiden van de provincie in de periode 2009-2015 een groei doorgemaakt van 36 miljard euro naar 48 miljard euro.   

Kenniscampus
De groeimotor van Zuid-Limburg is de Westelijke Mijnstreek, zo blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Zo maakte in 2014-2015 de regio Sittard-Geleen een forse economische groeispurt met een productiestijging ter waarde van een miljard euro, waarbij Parkstad en Maastricht/Heuvelland in economisch opzicht werden gepasseerd. "Duidelijk is dat deze groei werd ingegeven door de ontwikkelingen  bij VDL Nedcar, de chemie en de kenniscampus op Chemelot”, verklaart Schneiders.

Uitschieter
Uit de cijfers blijkt verder dat de (potentiële) beroepsbevolking in Zuid-Limburg sinds 2009 langzaam aan het dalen is. Parkstad is een negatieve uitschieter, met een afname van 7000 mensen in  de periode 2009-2016. In hetzelfde tijdvak is het aantal potentiële werknemers in Maastricht/Heuvelland juist met 3000 gegroeid.

Grootste economische groeiremmer is het enorme tekort aan arbeidskrachten, stelt Schneiders. "Het aantal vacatures dat niet tijdig ingevuld kan worden, bedraagt nu 20.000 en dreigt door te groeien naar 40.000.” Hij schat dat hierdoor voor de Zuid-Limburgse economie een schade van minstens 600 miljoen euro tot een miljard euro dreigt.