‘Provincie moet zich niet langer mengen in herindeling’

Print
‘Provincie moet zich niet langer mengen in herindeling’

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Landgraaf - De provincie moet niet langer het voortouw nemen bij de herindeling in de regio Parkstad. Dat vinden coalitiepartijen VVD en D66 in Provinciale Staten.

Vrijdag maakte minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) bekend dat ze het wetsvoorstel om Landgraaf bij Heerlen te voegen, intrekt. De procedure is door de provincie niet correct doorlopen omdat er met Landgraaf en omliggende gemeenten geen ‘open overleg’ geweest is. Wel vindt Ollongren het goed dat de provincie heeft geprobeerd in te grijpen. Ze wil dat de herindeling op termijn doorgaat, indien mogelijk met meer gemeenten.

Hoogst haalbare
VVD-fractieleider Joost van den Akker ziet niet gebeuren dat Landgraaf en andere gemeenten die zich tegen fusie verzetten, zullen draaien. “Ik zie die situatie nu niet ineens veranderen en zie niet in hoe open overleg nu wel mogelijk zou zijn. Als het kabinet alsnog een kans van slagen ziet, dan mag ze het zelf proberen. Wij hebben als Provinciale Staten onze  afweging gemaakt. Wilden we op korte termijn iets bewerkstelligen, dan was dit het hoogst haalbare.”

De minister wil op korte termijn in gesprek met de provincie om het vervolgtraject te bespreken. VVD en D66 willen vrijdag tijdens een debat het provinciebestuur opdragen om de poging tot herindeling te staken.

Ook gedeputeerde Ger Koopmans zei vrijdag dat hij er alles aan heeft gedaan en vindt dat de minister nu zelf aan zet is. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje