Niemand vervolgd voor dodelijk ongeluk VenloStormt

Niemand vervolgd voor dodelijk ongeluk VenloStormt

Afbeelding: De Limburger

Tegelen - Er wordt niemand strafrechtelijk vervolgd voor het dodelijk ongeluk bij VenloStormt afgelopen zomer. Dat heeft justitie laten weten aan de organisatie en de weduwnaar van Gitte Leurs (29) uit Buchten die tijdens het evenement om het leven kwam.

Volgens justitie zijn er onvoldoende aanknopingspunten om de organisatie of personen te vervolgen voor het voorval.

Te laat
Leurs deed mee aan een wedstrijd. Ze gleed vanaf de zeven meter hoge superglijbaan de Maas in. Een deelneemster die vlak achter haar zat, viel bovenop haar. Ondanks de aanwezigheid van duikers in de omgeving, duurde het negen minuten voordat het lichaam van Leurs werd gevonden.

Onderzoek
Vorige week maakte de gemeente Venlo al een onderzoek naar de vergunningverlening en de handhaving van het evenement openbaar. Uit die studie bleek dat de gemeente en de organisatie vooraf goed naar veiligheid hebben gekeken, maar dat er te weinig rekening is gehouden met de combinatie van factoren. Het wedstrijdelement, de steile helling en het troebele Maaswater verhoogden samen het risico.

Superglijbaan
Op de dag zelf was het toezicht van de gemeente ook te beperkt, stelt het onderzoek. Onderzoekers denken dat de Superglijbaan een dag na het dodelijk ongeval vrijwel zeker tot problemen had geleid omdat die dag bijna vijfduizend – minder getrainde – recreanten over het parcours zouden gaan.

Naar aanleiding van het onderzoek overweegt Venlo de Maas helemaal uit het parcours te schrappen.

Opgelucht
Advocaat Marcel Heuvelmans reageert namens de organisatie van VenloStormt opgelucht dat ‘een grondig onderzoek door een onafhankelijke derde’ concludeert dat er geen sprake is van verwijtbaar handelen. "Er hebben meerdere Officieren van Justitie naar gekeken. Ze hebben unaniem besloten de zaak te seponeren", aldus Heuvelmans.