Een dag van wit genot voor de weerman: 'Het heeft iets magisch'

Print
Een dag van wit genot voor de weerman: 'Het heeft iets magisch'

Voor weerman Luc Verkoelen is het genieten deze dagen. Afbeelding: Lé Giesen

Kessel - Terwijl het verkeer hopeloos vastloopt, sleepdiensten de handen vol hebben en strooiwagens niet tegen de gladheid op kunnen, is de sneeuw van afgelopen dagen voor weeramateurs vooral ‘volop genieten’.

"Zo vaak worden we niet zozeer verwend in Nederland als het gaat om sneeuw. Twee dagen achtereen nu al dwarrelen er dikke vlokken uit de lucht. Schitterend. De sneeuw heeft iets magisch, als je langzaam het landschap witter en witter ziet worden”, vindt Luc Verkoelen, amateur-weerman te Kessel. Vandaag is hij ook druk met zijn échte werk - internetmarketeer en websitebouwer - “maar gisteren, op zondag, ben ik bewust een uurtje later mijn rondje gaan hardlopen. Door de sneeuw. Een heerlijk gevoel".

Wit
Zes à zeven centimeter viel er sinds maandagochtend in zijn tuin, zo schat Verkoelen. “Inmiddels is het weer wat aan het dooien, maar later vanavond wordt een nieuw sneeuwfront verwacht.” De Kesselnaar hoopt morgen wakker te worden in weer een wit landschap.

Jammer vindt Verkoelen het wel, die dooi. Hij herinnert zich nog 2010. “De laatste keer dat de sneeuw Limburg echt in zijn greep had. Een groot deel van de maand was het toen wit. Er kwam steeds weer een nieuw laagje bij. Dat zien we, ook door de opwarming van de aarde, steeds minder vaak. Het weer wordt weliswaar onstuimiger, maar écht langere koude periodes worden toch minder talrijk. Zo zal ook dat al oudere record van 20 centimeter sneeuw dat de Kesselse weerman zich heugt, niet meer zo snel worden geëvenaard.

Dooigrens
De scheidslijn tussen wit en groen liep vandaag dwars door Limburg. Op het smalste stukje van onze provincie, iets boven Echt. De komende uren schuift die dooigrens op richting Eindhoven, om vervolgens weer wat te zakken. Dat heeft, legt Verkoelen uit, alles te maken met de draaiende wind richting het lage drukgebied waaruit de witte vlokken vallen. “Die kwam eerder op de dag uit het koudere oosten, daarna uit het warmere zuiden. Vanavond draait de wind weer naar het noorden.”