18 jaar geëist tegen Mark de J. voor moord op zakenman Koen Everink

Print
18 jaar geëist tegen Mark de J. voor moord op zakenman Koen Everink

Mark de J. in de rechtszaal Afbeelding: Petra Urban

Het Openbaar Ministerie heeft 18 jaar cel geëist tegen Mark de J. voor moord op zakenman Koen Everink.

Justitie gaat niet mee in het verhaal van de 30-jarige oud-tenniscoach die zegt dat hij zelf door onbekenden was ontvoerd op het moment dat de zakenman werd omgebracht. "Er was voor hem geen andere uitweg dan dat Everink moest verdwijnen uit het leven."

Eigen huis
Het Openbaar Ministerie (OM) deed zijn eis na een lange zitting in de rechtbank in Utrecht. Volgens justitie heeft De J. zijn voormalige vriend met voorbedachten rade om het leven gebracht. In de strafeis werd zwaar meegewogen dat Everink in zijn eigen huis is vermoord, waar hij zich veilig zou moeten voelen, en terwijl zijn dochtertje boven lag te slapen. Dat laatste moet De J. hebben geweten, aldus het OM. 

Het was het dochtertje dat Everink op 4 maart 2016 dood aantrof in de villa in Bilthoven. In de avond ervoor was De J. bij Everink thuis op bezoek geweest. Daarnaar werd de zakenman 's nachts om het leven gebracht. Volgens het OM stond De J., oud-tenniscoach van Robin Haase, zwaar onder druk. Hij had een grote gokschuld bij Everink en moest die schuld op 4 maart aflossen of de Bilthovenaar zou De J.'s ouders inlichten over zijn gokverslaving.  

De J. heeft altijd stellig ontkend dat hij degene was die Everink heeft gedood. Hij zegt dat hij zelf door onbekenden was ontvoerd op het moment dat Everink werd omgebracht.

Gokschuld
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wijst alles echter in de richting van De J. Hij was als laatste bij Everink thuis, diens bloed is in zijn auto gevonden en hij had een forse schuld bij het slachtoffer. Ook had hij een duur horloge van Everink gestolen. 

Volgens de officier van justitie had De J. her en der zo'n 100.000 euro geleend. Ook bij Everink leende hij een aanzienlijk bedrag om zijn gokbehoefte te kunnen bekostigen. De J. liet zijn ouders garant staan ten opzichte van Everink, zonder dat zij dat wisten. Hij kopieerde daarvoor hun paspoorten. De tenniscoach zat in grote geldnood en kwam steeds meer tussen twee vuren te staan. Hij moest geld terugbetalen aan Everink terwijl hij dat niet kon. En hij stond onder druk van zijn ouders die er niet achter mochten komen dat hij weer had toegegeven aan zijn gokverslaving. 

Zoekgedrag
Het OM onderzocht het zoekgedrag van de verdachte op de dagen voor de moord op Everink. Van nieuwssites, sportsites en pokersites ging De J. ineens over naar andere sites zoals voor het verkopen van horloges en advocatensites en 126 zoektermen die mogelijk met overlijden van Everink te maken hebben. Er zaten zelfs zoektermen tussen als 'messteek in rug', 'slagaderlijke bloeding' en 'messteek', en dat rond 3 maart 2016, de dag voor de moord.

Het OM stelde aan het einde van de zitting dat De J. verantwoording moet afleggen voor de dood van Everink , maar ook voor de gevolgen en zijn daden daarna.

Advocaten
De J. heeft de afgelopen anderhalf jaar samen met zijn advocaten van alles uit de kast getrokken om zijn onschuld te kunnen aantonen. De verdediging huurde zelfs forensisch onderzoeksinstituut IFS in om op basis van de verwondingen van Everink aan te tonen dat meerdere daders Everink moeten hebben gedood.

Steekwonden
IFS mocht vanmorgen alle steekwonden uitgebreid bespreken in de rechtszaal, waar ook nabestaanden van Everink aanwezig zijn. Onder meer de 'onnatuurlijke' manier waarop de hand van Everink gebogen tegen zijn borstkas was gedrukt,  kan er volgens IFS op wijzen dat iemand Everink in zijn greep hield terwijl iemand anders hem stak. Dat er ook een handdoek werd gebruikt om Everink tijdens de worsteling te 'smoren' kan volgens IFS wijzen op meerdere daders. ,,Waarom zou één persoon steken én smoren?', aldus onderzoekers van IFS. 

Het onderzoeksinstituut ontwikkelde ook een 3D-presentatie over mogelijke manieren waarop de zakenman omkwam. Met behulp van speciale pakken met sensoren konden gevechten in de zaak Everink worden nagebootst en weergegeven. 

'Ongeloofwaardig'
De verdediging liet de animatie vanmorgen zien. Tijdens het requisitoir reageerde het OM, dat de theorie van IFS over meerdere daders van aannames aan elkaar hangt.  Het gelooft niets van die lezing van De J. en noemt het ontvoeringsverhaal 'ongeloofwaardig'. De J. had een forse gokschuld bij Everink en hij heeft verscheidene keren gelogen en zijn verklaringen aangepast.

Onaangedaan
De J. zat maandag ogenschijnlijk onaangedaan in de rechtbank. Hij hoorde het requisitoir van het OM aan, maakte veel aantekeningen en schudde af en toe met zijn hoofd. De familie van Everink hoorde de flinke strafeis huilend aan.

De zaak gaat dinsdag verder. Dan komt de advocaat van De J. aan het woord. De uitspraak staat gepland op 23 januari.