Longartsen slaan alarm om gevaar van vuile lucht

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie© Istock

Bijna 170 longartsen en het Longfonds sturen vandaag een brandbrief aan de Tweede Kamer. Het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht wordt volgens hen ‘ernstig onderschat’.

AD/Adrianne de Koning & Marcia Nieuwenhuis

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht. "Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél", benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Enorme schade"De schade aan de longen en het hart van vuile lucht is echt enorm", benadrukt longarts Hans in 't Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam, die het initiatief nam tot de brandbrief. "Met name onder niet-rokende vrouwen zien we bijvoorbeeld een bepaald type longkanker opkomen, dat er twintig tot dertig jaar geleden niet was."

LongkankerHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende dat luchtvervuiling in Nederland per jaar leidt tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnamen in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen. Luchtvervuiling bekort het leven van inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden.

Kinderen hebben extra last van ongezonde lucht. Volgens het RIVM veroorzaakt luchtvervuiling in Nederland 12.400 bronchitisklachten bij kinderen. Jaarlijks hebben zij samen 500.000 dagen klachten. Het kan volgens artsen helpen als speelplaatsen niet in de buurt van wegen zijn.

Ziekteverzuim Deze 'enorme gezondheidsschade' is volgens de longartsen niet alleen een probleem voor de volksgezondheid. "4,5 miljoen dagen werk worden jaarlijks verzuimd door gezondheidsproblemen veroorzaakt door luchtvervuiling. De directe en indirecte kosten lopen in de miljarden."Donderdag spreekt de Tweede Kamer over luchtvervuiling in Nederland. "Wij roepen u op om dan maatregelen te nemen, die de lucht in Nederland echt gezond maken", luidt het verzoek aan de parlementariërs. Daarbij denken de artsen aan het terugdringen van vervuilende scooters, diesels, vrachtverkeer, kolencentrales en intensieve veehouderij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee