DNA-doorbraak Milica van Doorn geeft onderzoekers zaak-Nicky Verstappen moed

De politie hield maandag een persconferentie over de zaak-Milica van Doorn.

De politie hield maandag een persconferentie over de zaak-Milica van Doorn.© ANP/Michel van Bergen

Nu een DNA-verwantschapsonderzoek 25 jaar na de moord op een meisje heeft geleid tot de aanhouding van een verdachte, heeft dat tot enige opwinding geleid onder het team dat een DNA-onderzoek voorbereidt in de zaak-Nicky Verstappen.

Redactie

"Het is een mooi resultaat, dat de burger moed geeft", zegt woordvoerster Christa Lemmen van het Openbaar Ministerie Limburg. De politie is een 47-jarige verdachte van de verkrachting en moord op de 19-jarige Milica van Doorn uit Zaandam op het spoor gekomen dankzij afgenomen DNA van een familielid.

Grote verschillenLemmen wijst erop dat de verschillen tussen beide onderzoeken groot zijn. In Zaandam werden 133 mannen opgeroepen vrijwillig DNA af te staan; in de zaak-Nicky gaat het om 15.000 mannen. In Noord-Holland kon gericht worden gezocht naar een Turkse Nederlander; in de zaak-Nicky gaat het om 'een man'. "Het is in Limburg meer een geografisch onderzoek, gericht op het gebied rondom de Brunssummerheide en de woonplaats van Nicky, Heibloem", zegt Lemmen.

Laatste mogelijkheidDe 11-jarige Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 van een kamp van het Jeugdwerk Heibloem op de Brunssumerheide. Een dag later werd zijn ontzielde lichaam gevonden. Het DNA-onderzoek is de allerlaatste mogelijkheid om de zaak op te lossen.