Maastricht krijgt locatie voor debat over Europese Unie

© iStock

In Maastricht komt er een fysieke plek waar voor- en tegenstanders van de Europese Unie met elkaar kunnen discussiëren over de toekomst.

Ivo Kok

Het gaat om een initiatief van de provincie Limburg, de gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht, dat is genomen naar aanleiding van het feit dat het 25 jaar geleden is dat het Verdrag van Maastricht werd gesloten. Volgens de partijen staan voor- en tegenstanders van de Europese eenwording vaak lijnrecht tegenover elkaar en moeten ze de gelegenheid krijgen om met elkaar in debat te gaan.

Working on EuropeEen fysieke ‘werkplaats’ moet die mogelijkheid gaan bieden. Op welke plek in de stad het project Working on Europe op deze manier invulling gaat krijgen, is nog niet bekend. "Het is aan de burgers om het debat te voeren", zegt gouverneur Theo Bovens. "En het is aan ons om ze daarin te faciliteren. Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat er momenten en plekken zijn om het debat te voeren. Daarnaast moeten we bewerkstelligen dat er op velerlei terreinen ook de juiste informatie over Europa voor burgers beschikbaar is."

GrensbewonersVolgens de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake moeten vooral jongeren bij het debat worden betrokken. "Europa is hun toekomst. Hoe het nieuwe Europa eruit moet zien en hoe het vorm krijgt, daarover moeten zij zich uitspreken."

De burgemeester geeft aan zo veel mogelijk grenssteden en -regio’s bij het nieuwe initiatief te willen betrekken. "Grensbewoners en grensarbeiders zijn namelijk de echte Europa- professionals."

Europe CallingDe debatten zullen, onder regie van de universiteit, onder meer gaan over economie, recht, gezondheid, milieu, cultuur, migratie, veiligheid en geschiedenis. Het nieuwe project is voortgevloeid uit het herdenkingsprogramma Europe Calling, dat het hele jaar door plaatsvond naar aanleiding van het 25-jarige unieverdrag. Daarin was onder meer plaats voor een grote manifestatie, waaraan vijftienhonderd jongeren uit heel Europa deelnamen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee