Een dode en 18 gewonden bij explosie in Oostenrijkse gasterminal

Print

Gigantische vlammen boven het gasoverslagstation in het Oostenrijkse Baumgarten. Afbeelding: AFP

Bij een gasexplosie in een Oostenrijks overslagstation is vanochtend één dode gevallen en raakten achttien personen gewond, meldt persbureau APA.

Hulpdiensten rukten massaal uit naar de overslagterminal in Baumgarten an der March. Boven het complex, waar vijftig mensen werken, waren torenhoge vlammen te zien.Tegenstrijdige berichten
De gasexplosie vond plaats om 08:45 uur en werd gevolgd door een felle brand, meldt politiewoordvoerder Edmund Tragschitz. Eerste berichten spraken van '60 verwondingen, waaronder ernstige'. Andere media spraken van vier gewonden en één vermiste.

Rode Kruis-woordvoerder Sonja Keller bevestigt dat er een dodelijk slachtoffer en achttien gewonden bij het incident vielen. Het bedrijf dat het gasoverslagstation ten oosten van Wenen beheert, gaat uit 'van het ergste'.

Oorzaak
De omgeving van het complex, aan de grens met Slowakije, is grotendeels afgezet. In totaal kwamen 14 brandweerkorpsen met ruim 150 manschappen op de melding af. De situatie was snel onder controle, maar een oorzaak van de ontploffing kon niet direct worden vastgesteld. Nader onderzoek moet die uitwijzen.

Flinke schade
"Er is flinke schade aan het station", zegt woordvoerder Armin Teichert van Gas Connect Austria. Door de explosie is de gasstroom naar Kroatië, Italië en Slovenië momenteel onderbroken. Leidingen richting het oosten en westen zijn normaal in bedrijf, aldus Teichert.Distributiecentrum
De terminal in Baumgarten is het belangrijkste distributiecentrum in Midden-Europa voor gas dat vanuit Rusland en Noorwegen naar Oostenrijk wordt gepompt. Het in 1959 geopende overslagstation heeft een capaciteit van 40 miljard kubieke meter gas per jaar en verzorgt vooral de gastoevoer naar Italië en het zuiden van Duitsland.