Hennie Van Rey heeft spijt: 'Ik heb stommiteiten begaan'

© DL

"Ik heb stommiteiten begaan. Het is vreselijk wat ik door mijn handelen heb aangericht. Voor mijn familie, mijn dochters en mijn bedrijf.” In een persoonlijke verklaring, voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de zogeheten kipcashzaak in de rechtbank van Zwolle, liet de Roermondse vleeshandelaar Hennie van Rey (76) weten dat de rechtszaak hem heel zwaar valt.

Bram van der Heijden en Niki van der Naald

Van Rey wordt verdacht van de smokkel en het witwassen van miljoenen euro’s via vleestransporten van Nederland naar Aruba.

DrugscriminelenHennie staat net als zijn voormalige partner Diana P. uit Roermond en Aquiles C. uit Vught terecht voor het meewerken aan een netwerk dat zich schuldig zou hebben gemaakt aan het witwassen van miljoenen euro’s cash geld. In totaal verdenkt justitie Van Rey en P. van het witwassen van een bedrag van bijna 9 miljoen euro. Enkele van die miljoenen werden in juni 2015 onderschept op Aruba. Het geld – naar alle waarschijnlijkheid van drugscriminelen uit Venezuela - bleek op ingenieuze wijze te zijn verstopt in een grote partij kiprollades, afkomstig uit Roermond.Lees ook: Miljoenen euro's in bevroren rollades: vijf vragen over de kipcash-zaakArubaVolgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten echter op grotere schaal en over een langere periode veel meer zwart geld witgewassen, onder anderen door stortingen van geld naar rekeningen in Kroatië. Van Rey heeft twee geldtransporten naar Aruba bekend. Hij blijft bij de eerdere afgelegde verklaringen daarover. Het waarom van die transporten? "Ik snap het nog steeds niet. En ik kan u geen zinnig antwoord erop geven”, aldus Van Rey, die de rechtbank Zwolle alvast liet weten komende dagen zich verder vooral op zijn zwijgrecht te beroepen.

AfgezwaktHet OM zwakte het aanvankelijke totale witwasbedrag bij aanvang van de zitting in de rechtbank Zwolle overigens direct af. Zo wordt Hennie niet meer verdacht van het witwassen van geld via de aankoop van een villa in Kroatië. Ook de zeven ton die bij een zakenpartner van Van Rey in Herten zijn gevonden, zijn niet aan Hennie te linken. De verdenkingen richting Diana P. zijn ook stevig afgezwakt. Waar justitie in de dagvaarding nog ervan uitging dat Diana P. ook voor miljoenen heeft helpen witwassen, geeft justitie toe voor een deel van die verdenkingen geen bewijs te hebben. P. wordt er wel van verdacht Hennie van Rey te hebben geholpen met de kipcashtransporten en het witwassen van geld via Kroatië.

Van Reys advocaat Gitte Stevens vindt dat het OM veel te haastig te werk is gegaan en dat justitie cruciale getuigen, ook op Aruba, niet gedegen heeft gehoord.

TIJDLIJN:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee