Minister Grapperhaus: Amber Alert wordt niet stopgezet

Print
Minister Grapperhaus: Amber Alert wordt niet stopgezet

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verstuurt een NL-Alert controlebericht vanuit een meldkamer. Afbeelding: ANP

Beek - De succesvolle opsporingsdienst voor vermiste en ontvoerde kinderen, het Amber Alert, wordt niet bedreigd in zijn voortbestaan. De vrees daarvoor is nergens op gebaseerd, stelt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

De minister zag zich vandaag genoodzaakt ferme woorden te gebruiken na vragen uit de Tweede Kamer. Hij zei te garanderen dat Amber Alert doorgaat, 'minstens op het huidige kwaliteitsniveau'.

Vrees
VVD'er Arno Rutte en andere Kamerleden wilden het naadje van de kous weten nadat onder anderen Frank Hoen uit Beek, een van initiatiefnemers achter Amber Alert, had gezegd te vrezen voor het voortbestaan van de alarmdienst. Hij reageerde samen met andere initiatiefnemers op de komende aanbesteding voor de dienst achter Amber Alert, die de overheid jaarlijks zo'n miljoen euro kost.

De overheid is verplicht zo'n dienst aan te besteden, aldus de minister. "Maar Amber Alert stopt niet."

Vermissing
Met een Amber Alert kan in korte tijd om hulp worden gevraagd aan veel mensen. Onlangs kwamen er mede door het middel nog veel tips binnen over de vermiste blinde en autistische Abdullah (15). Het Amber Alert over de vermissing van de jongen werd uiteindelijk aan twaalf miljoen mensen getoond. Na een zoektocht van drie dagen werd hij gevonden in een tuinhuisje.