Kipcashproces: gebakkelei over het horen van getuigen

© DL

Het grote witwasproces tegen Hennie van Rey is dinsdag traag van start gegaan. De rechtbank in Zwolle heeft de zaak inmiddels geschorst en neemt woensdagochtend een besluit over het al dan niet alsnog horen van getuigen.

Bram van der Heijden en Niki van der Naald

De eerste dag van het ‘kipcashproces’ werd vooral gedomineerd door gebakkelei over het al dan niet horen van getuigen. Van Rey wordt ervan verdacht een van de hoofdrolspelers te zijn geweest binnen een netwerk dat miljoenen euro’s drugsgeld op inventieve heeft witgewassen. Dat gebeurde door het cashgeld te verpakken in kiprollades, die per schip vervolgens vanuit Nederland naar Aruba werden getransporteerd.

BekendVan Rey zelf heeft inmiddels bekend bij twee transporten te zijn betrokken. Met een transport was 4,5 miljoen euro verpakt in de rollades, bij het andere transport ging het om 2,8 miljoen euro. Dit laatste transport werd door justitie in juni 2015 onderschept op Aruba. Naast Van Rey staan ook zijn voormalige vriendin Diana P. en Aquiles C. deze dagen terecht voor hun rol binnen het kipcashnetwerk.

Lees ook: Miljoenen euro's in bevroren rollades: vijf vragen over de kipcash-zaak

Arubaans getuigeDe advocaat van Van Rey, Gitte Stevens, vindt dat een van de Arubaanse spelers in het kipcashnetwerk opnieuw moet worden verhoord. Het gaat om de inmiddels op Aruba veroordeelde Rupert G., die in een eerder verhoor zich alleen op zijn zwijgrecht beriep. Volgens Stevens kwam dit omdat de advocaat van Rupert G. niet bij het verhoor aanwezig was. Daarom wil zij alsnog een poging doen om voor de verdediging cruciale informatie te horen van G.. De officier van justitie was het daar niet mee eens, zodoende is het morgenvroeg aan de rechters om een beslissing te nemen. Dan zal blijken of de inhoudelijke behandeling van het kipcashproces door kan gaan.

StommiteitenVan Rey zelf gaf in een persoonlijke verklaring dinsdag aan dat de rechtszaak hem zwaar valt. "Ik heb stommiteiten begaan. Het is vreselijk wat ik door mijn handelen heb aangericht. Voor mijn familie, mijn dochters en mijn bedrijf”, aldus de inmiddels 76-jarige verdachte.

Lees ook: Hennie Van Rey heeft spijt: 'Ik heb stommiteiten begaan'

Financieel rechercheurDinsdagmiddag werd in de rechtbank een financieel rechercheur gehoord om te achterhalen wat er is gebeurd met eerder in beslag genomen stukken bij de advocaat en financieel adviseur van Van Rey, Roermondenaar Marcel Tijssen. Hij wraakte eerder met succes de rechter commissaris in de zaak omdat deze de dinsdag gehoorde rechercheur al naar documenten liet kijken, zonder dat een rechter duidelijkheid had gegeven of deze documenten onder het verschoningsrecht van Tijssen zouden vallen. Een van de vragen die de advocaten van Van Rey proberen te achterhalen is of er informatie uit de vertrouwelijke stukken toch in het onderzoeksdossier terecht zijn gekomen.

TIJDLIJN:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee