Burgemeester naar Den Haag voor korte route carnavalswagens naar België

© Annemiek Mommers

© De Limburger

© De Limburger

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Burgemeester Marion Leurs-Mordang van Stein heeft dinsdag in Den Haag een petitie aangeboden aan Agnes Mulder, de voorzitter van de Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Het doel van deze actie is wettelijk geregeld te krijgen dat praalwagens in colonne gebruik kunnen maken van de A76 naar halfvastenstoeten in Belgisch Limburg.

Eric van Dorst

Veruit de kortste weg daarheen voert via de Scharbergbrug over het Julianakanaal en de Maas. De petitie is mede ondertekend door de provincie Limburg, het Belgische Maasmechelen en bouwers van carnavalswagens in de Westelijke Mijnstreek.

SteunOfficieel is de petitie bedoeld als bekrachtiging van het verzoek de Wegenverkeerswet aan te passen maar Leurs hoopt dat er politieke steun komt voor aanpassing van de bestaande uitvoeringsregeling in de Wegenverkeerswet. Wettelijk is de deelname van praalwagens aan een stoet al geregeld maar het zelfstandig transport van en naar een stoet niet. Dit leverde ook dit jaar weer problemen op voor carnavalswagens uit Stein en Sittard-Geleen die in België aan stoeten wilden deelnemen. Ze moeten nu nog via Maaseik onder begeleiding een omleiding van veertig kilometer maken.

PraalwagensInmiddels hebben Kamerleden van CDA en VVD de wens uitgesproken dat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) een uitzondering maakt voor de praalwagens. Ze hebben dit maandag al ingebracht tijdens een notaoverleg met de minister en willen het donderdag opnieuw onder de aandacht brengen in de vaste Kamercommissie. Van Nieuwenhuizen en de commissieleden zijn uitgenodigd om de situatie zelf op locatie op te komen nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee