Burgemeester naar Den Haag voor korte route carnavalswagens naar België

Print

Afbeelding: Annemiek Mommers

Stein - Burgemeester Marion Leurs-Mordang van Stein heeft dinsdag in Den Haag een petitie aangeboden aan Agnes Mulder, de voorzitter van de Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Het doel van deze actie is wettelijk geregeld te krijgen dat praalwagens in colonne gebruik kunnen maken van de A76 naar halfvastenstoeten in Belgisch Limburg.

Veruit de kortste weg daarheen voert via de Scharbergbrug over het Julianakanaal en de Maas. De petitie is mede ondertekend door de provincie Limburg, het Belgische Maasmechelen en bouwers van carnavalswagens in de Westelijke Mijnstreek.

Steun
Officieel is de petitie bedoeld als bekrachtiging van het verzoek de Wegenverkeerswet aan te passen maar Leurs hoopt dat er politieke steun komt voor aanpassing van de bestaande uitvoeringsregeling in de Wegenverkeerswet. Wettelijk is de deelname van praalwagens aan een stoet al geregeld maar het zelfstandig transport van en naar een stoet niet. Dit leverde ook dit jaar weer problemen op voor carnavalswagens uit Stein en Sittard-Geleen die in België aan stoeten wilden deelnemen. Ze moeten nu nog via Maaseik onder begeleiding een omleiding van veertig kilometer maken.

Praalwagens
Inmiddels hebben Kamerleden van CDA en VVD de wens uitgesproken dat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) een uitzondering maakt voor de praalwagens. Ze hebben dit maandag al ingebracht tijdens een notaoverleg met de minister en willen het donderdag opnieuw onder de aandacht brengen in de vaste Kamercommissie. Van Nieuwenhuizen en de commissieleden zijn uitgenodigd om de situatie zelf op locatie op te komen nemen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen