Provincie subsidieert 'Limburgstoel' Leolux

Meubelfabriek Leolux in Venlo.

Meubelfabriek Leolux in Venlo.© Google Streetview

Meubelproducent Leolux uit Venlo gaat een nieuwe stoel op de markt brengen met leer van Limburgse koeien. Dat gebeurt met flinke financiële steun van de provincie Limburg.

Jule Peeters

De stoel moet een volledig Limburgs meubel worden. Ontworpen door een designer uit deze provincie en gemaakt van materiaal van eigen bodem, waaronder Limburgs hout en huid van Limousin-runderen die bijvoorbeeld grazen op de Meinweg en in het Heuvelland.

Flinke subsidieLeolux is al een poos hierover in gesprek met boeren, slachterijen, landbouwbond LLTB en ontwerpers. Nu de provincie aan Leolux een subsidie heeft toegekend van ruim 165.000 euro, de helft van de totale kosten om de stoel op de markt te brengen, kan het project van start gaan.

VisitekaartjeOmdat het designstuk volledig lokaal en op duurzame wijze geproduceerd wordt, is het een visitekaartje voor Limburg, vinden Gedeputeerde Staten.

PrijsklasseVolgens VVD-gedeputeerde Twan Beurskens (Economische Zaken) is het volstrekt verantwoord om als provincie hieraan mee te betalen. Al zal Leolux straks aardig aan de stoel (die in de ‘duurdere prijsklasse’ komt te vallen) kunnen gaan verdienen.

"Dit is een mooi innovatief experiment waarbij een lokaal landbouwproduct wordt gekoppeld aan de maakindustrie. Dat steunen we graag met het subsidiegeld dat we voor dergelijke projecten beschikbaar hebben."

Op de marktDe bedoeling is dat de stoel in de tweede helft van 2018 op de markt komt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee