Uber: gegevens 174.000 Nederlanders buitgemaakt bij hack

Print
Uber: gegevens 174.000 Nederlanders buitgemaakt bij hack

Foto ter illustratie. Een chauffeur van Uber accepteert een aanvraag voor een rit van een klant. Afbeelding: ANP

Bij de wereldwijde datadiefstal bij taxi-app Uber die vorige maand aan het licht kwam, gaat het in Nederland om ongeveer 174.000 passagiers en chauffeurs.

Dat meldt Uber.

Verzwegen
Bij de diefstal, die het bedrijf eerst had verzwegen, waren passagiersinformatie als namen, e-mailadressen en mobiele-telefoonnummers van accounts over de hele wereld buitgemaakt. Uber stelt dat de eigen externe forensische experts geen bewijs hebben gevonden dat er ritlocatiegeschiedenissen, creditcardnummers, bankrekeningnummers of geboortedata zijn gedownload.

Fraude
Uber zei vorige maand dat wereldwijd gegevens van 57 miljoen klanten en ongeveer 600.000 chauffeurs waren gehackt. Het nam naar eigen zeggen meteen stappen om de informatie beter te beschermen. "We zijn van mening dat passagiers zelf geen actie hoeven te ondernemen. Er is geen bewijs voor fraude of misbruik dat verband houdt met dit incident", zegt Uber dinsdag.

De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de Nederlandse overheid, liet eerder al weten onderzoek te doen naar de datadiefstal bij de taxi-app.

Schoon schip
Uber betaalde de daders 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en de data te vernietigen. Het is niet bekend of zij dat ook hebben gedaan. De nieuwe topman Dara Khosrowshahi, die schoon schip wil maken om het bedrijf van de afgrond te redden, onthulde het lek vorige maand op de site van het bedrijf.