Vijf bestuursleden Satudarah blijven in de cel

© Etienne Zegers

De vijf leden van het chapter Geleen van motorclub Satudarah die de vorige week woensdag werden opgepakt, blijven nog zeker veertien dagen in de cel. Dat bevestigen het Openbaar Ministerie en de rechtbank.

Jos Emonts

Een van de gearresteerde mannen is Stephan P. de president van de afdeling. Met hem zijn vier medebestuursleden zijn opgepakt, onder wie ook de vice-president Emmanuel P. Zij behoren tot de Molukse gemeenschap van Geleen. Dat geldt ook voor de verdachten Paul S. en Anthony P.

Sergeant of armsDe vijfde man die in de cel moet blijven is de 43-jarige Dave E. uit Kerkrade.Hij is de sergeant of arms in van het Satudarahchapter in Geleen. Die draagt zorgt voor de veiligheid van de leden en orde binnen de club. De namen van enkele verdachten doken in 2008 ook al de zaak rond de doodslag van Fer Loontjes in Geleen tijdens de carnaval. Stephan P. moest daar acht jaar voor zitten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkelen van de verdachten waren ook betrokken bij andere geweldszaken in de Westelijke Mijnstreek waarbij de rechtbank uiteindelijk forse celstraffen oplegde. De vijf Satudarahleden hebben allemaal meerdere beschuldigingen op hun tenlastelegging staan. Het accent zou bij enkele verdachten nadrukkelijk op afpersingen liggen.

Criminele organisatieGeen van de betrokkenen wil in dit stadium zeggen of het Openbaar Ministerie ook de deelname aan een criminele organisatie als wapen tegen de motorclub in de strijd gooit.

PolitieactieDe bestuursleden belandden vorige week in de cel na een grootscheepse actie met onder meer 200 agenten. De actie was onderdeel van een onderzoek naar misdrijven zoals verboden wapenbezit, afpersing, witwaspraktijken en drugshandel. Eén van de locaties die werd onderzocht, was een Molukse gemeenschapshuis in Geleen. Daar zouden Satudarah-leden clubavonden organiseren.

Lees ook: Clubhome Satudarah of Moluks trefpunt?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal