Het is gedaan met de sneeuw: 'witte kerst zit er niet in'

Geen sneeuw, maar wind en regen kunnen we de komende dagen verwachten.

Geen sneeuw, maar wind en regen kunnen we de komende dagen verwachten.© ANP

Het is voorlopig gedaan met de winter. Komende dagen vindt een overgang plaats naar wisselvallig weer met regen, wind en temperaturen ruim boven het vriespunt. Dat blijft zo tot en met de kerstdagen, verwacht Weerplaza.

AD/Caspar Naber

Vanuit het westen drijft vannacht een gebied met bewolking en regen binnen. "In de vroege ochtend regent het in heel het land. Misschien dat in het oosten eerst nog wat natte sneeuw valt maar die zal vrij snel overgaan in regen. Die regen neemt in de loop van de dag toe en zal de sneeuwresten flink aantasten", zegt weerman Raymond Klaassen. De temperatuur blijft volgens hem boven nul.

Regen"Woensdagmiddag gaat het flink waaien met een harde wind uit het zuidwesten en kans op windstoten. Het zal een paar uur droog zijn maar aan het eind van de middag gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen. De wind draait dan naar noordwest. Aan het eind van de avond wordt het weer droog."

Na woensdag wordt het volgens hem 'erg wisselvallig' met buien, regen en temperaturen ruim boven het vriespunt. "Voor donderdag tot en met zondag gemiddeld een graad of vijf. In het noordoosten van Nederland valt donderdag en vrijdag wellicht wat natte sneeuw, hagel of een klap onweer."

KerstdagenDat herfstachtige weer houden we zo goed als zeker tot en met de kerstdagen. Klaassen: "De algemene tendens in onze pluimverwachting is zacht: temperaturen van vijf tot acht graden. De kans op sneeuw en vorst is minder dan tien procent. Slechts drie van de 52 'members' (verwachtingen die over elkaar worden gelegd) geven temperatuurdaling aan. Het ziet er dus naar uit dat we echt geen witte kerst krijgen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee