'Één subsiebeleid verenigingen in heel Zuid-Limburg'

© De Limburger/Luc Lodder

Er moet een subsidiebeleid komen voor verenigingen in heel Parkstad of zelfs Zuid-Limburg. Dat wil de Brunssum onderzoeken. De regeling zou een eind maken aan de ongelijkheid in subsidiebeleid. Nu krijgen verenigingen in Brunssum vaak alleen geld voor leden uit de eigen gemeente. Elke gemeente heeft nu een ander beleid. Maar clubs hebben vaak ook leden uit omliggende plaatsen.

Geertjan Claessens

Door alle gemeenten te laten meebetalen zouden verenigingen geld kunnen krijgen voor alle leden.

ProbleemIn gesprekken met raadsleden noemden veel clubs het woonplaatsbeginsel een probleem. Reden voor de PvdA om voor te stellen te onderzoeken hoe dit kan worden aangepast. De PAK-fractie wil wel voorkomen dat verenigingen zich gaan vestigen in de gemeente waar ze de meeste subsidie krijgen.

VergemakkelijkenDe gemeenteraad besloot dinsdagavond de subsidie voor verenigingen te verhogen en regelingen te vergemakkelijken. Afgelopen jaren kregen clubs in Brunssum al een extraatje, deels ook om de inflatie te compenseren. Wel staat voor bibliotheek en muziekschol na volgend jaar fikse bezuinigingen op de rol.

De VVD wil dat clubs voor hun bijdrage ook een tegenprestatie leveren. Dat verplichten gaat verantwoordelijk wethouder Math Houben (PAK) te ver, maar de raad is er wel voor dat van verenigingen te vragen. Volgens oud-wethouder Hugo Janssen (Lijst Borger) is dat lastig. Eerder bleek het lastig verenigingen te laten meewerken aan maatschappelijke participatie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee