Onderzoek naar geschil Palmen met gemeente

© ANP

De rekenkamer van de gemeente Brunssum moet een onderzoek instellen naar het gronddossier van Jo Palmen. Dit voorstel van de Brunssumse coalitiepartijen krijgt de steun van de meerderheid in de raad.

Benti Banach

Doel van het onderzoek is alle feiten in het grondgeschil tussen Jo Palmen en de gemeente Brunssum op een rij te zetten, welke besluiten door wie zijn genomen in de afgelopen veertig jaar.

Doel is niet alleen Jo Palmen zelf te bevragen en alle beschikbare stukken te bestuderen maar ook oud-wethouders, oud-burgemeesters en oud-raadsleden te bevragen. "Het wordt tijd om er eindelijk komaf mee te maken na veertig jaar", zegt Ger Gerards van coalitiepartij BCD.

WaarheidDe coalitiepartijen hebben de verwachting dat als alle feiten boven water komen, duidelijk wordt dat Palmen gewoon wethouder kan blijven. "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat dit al veertig jaar speelt? De waarheid moet eindelijk boven tafel. Of zijn we bang voor de waarheid", vindt Ger Luit van PAK.

De oppositiepartijen zijn tegen zo'n onderzoek. "Dit gaat over een individueel probleem. Hiermee wordt de gemeenteraad steeds verder in het privé-conflict van Jo Palmen betrokken. Wethouder Palmen blijft zitten en iedereen is voor hem aan het werk. De meerderheid in de raad wordt voor zijn karretje gespannen. Hij moet opstappen", zegt de SP.

Lees meer over Palmen: Wie is die man die al jaren de lokale politiek gijzelt?

BelangenverstrengelingOok CDA steunt het niet. ''Het is zonneklaar dat er sprake is van belangenverstrengeling. Burger Palmen had een probleem met de gemeente en wilde dat als raadslid op de agenda zetten, en nu als wethouder Palmen verder beïnvloeden. De gemeenteraad is niet aan zet voor de behandeling van een juridisch conflict. Dat moet in de rechtszaal worden besproken, niet in gemeenteraad. Dit conflict kleurt de hele waarneming van Palmen, zie de taal in zijn columns", aldus het CDA.

VVD vindt eveneens dat de rechter dit moet beoordelen. "Waarom moet de gemeente een onderzoek naar een conflict van de heer Palmen betalen? En wie zou toezien op de onafhankelijkheid?"

Ook Jack van Oppen van de VVD is bang dat het onderzoek munitie is voor Palmen schadeclaim. Een bizar voorstel, noemt PvdA het onderzoek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee