Wethouder Bergen weg om tekort sociaal domein

Lia Roefs.© Laurens Eggen

Wethouder Lia Roefs (PK) van Bergen is dinsdagnacht opgestapt nadat de gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen haar had aangenomen. Haar partij, de PK, stapte bovendien uit de coalitie met het CDA.

Jos Bouten

Bergen kampt met miljoenenoverschrijdingen in het sociaal domein. De gemeenteraad, met uitzondering van de PK, denkt niet dat Roefs als wethouder in staat is de grote problemen met de jeugdhulp en wmo/huishoudelijke hulp op te lossen. "Er gaat teveel mis", aldus CDA-fractievoorzitter Jacob Knoops.

Kritische notenDe rekenkamer heeft in een rapport kritische noten gekraakt over de wijze waarop Bergen de sociale taken, die sinds twee jaar bij de gemeenten liggen, aanpakt.

Druppel die de emmer deed overlopen voor de meeste politieke partijen was een intern gemeentelijk onderzoek. Daaruit bleek dat de maatregelen die waren genomen om de problemen op te lossen, niet werken. Dat was reden voor de VVD om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de wethouder.

'Stom besluit'Het kersverse PK-raadslid Claudia Ponjee noemde het wegsturen van Roefs op dit moment 'het stomste wat je kunt doen'. "De wethouder heeft haar opdracht uitgevoerd. Dat er niet genoeg geld is, is haar niet aan te rekenen. Als iemand de problemen kan oplossen, dan is het Lia Roefs. Zij heeft van ‘niets’ ‘iets’ gemaakt", aldus Ponjee.

VenloRoefs is niet de eerste wethouder in Noord-Limburg die sneuvelt op miljoenentekorte op de jeugdhulp en de wmo. Eerder dit jaar vertrok wethouder Vera Tax (PvdA) van Venlo om dezelfde reden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal