Ouders doodgereden Joop Kusters mogen politiedossier niet inzien

Print
Ouders doodgereden Joop Kusters mogen politiedossier niet inzien

Vlak na het overlijden van Joop werd door nabestaanden en vrienden dit gedenkhoekje voor de 19-jarige ingericht. Een boom die ter nagedachtenis aan Joop werd geplant, zou later vernield worden. Familie en vrienden ervaren dat als een trap na. Afbeelding: Mijntje Wismans

U komt zelf niet in het politiedossier voor en dus mag u het niet inzien. Dat zegt de Raad van State tegen de ouders van Joop Kusters die in 2014 stierf op de A73.

De ouders van Joop Kusters uit Swolgen weten nog altijd niet wat er is gebeurd in de laatste twintig minuten dat hun zoon nog leefde. Duidelijk is dat Joop die zaterdagnacht in april 2014 na een avond stappen in Horst de taxi naar huis heeft gemist. En dat de 19-jarige die avond een woordenwisseling heeft gehad in het uitgaanscentrum van Horst.

Twee auto's 
De politie, die na het overlijden van Joop niet alleen de ruzie onderzoekt maar ook telefoongegevens natrekt, camerabeelden bekijkt en sporen op de A73 bestudeert, concludeert al snel dat de Swolgenaar door een ongeval om het leven is gekomen. Maar ook de politie kan niet achterhalen wat er nou precies is gebeurd nadat Joop de taxi heeft gemist en hoe het mogelijk is dat de 19-jarige om vijf uur in de nacht plots op de A73 ligt, net voorbij de oprit Horst-Noord. Daar overlijdt de Swolgenaar nadat twee auto’s hem aanrijden. 

De ouders van Joop hebben nooit genoegen genomen met de conclusie dat hun zoon is verongelukt. Joop is door iemand op de A73 neergelegd, denken zij. Vader Toon acht het uitgesloten dat zijn zoon uit zichzelf op de snelweg is gaan liggen, vertelt hij in 2014 tegen de krant. Tegenwoordig zoekt hij geen publiciteit en wil hij niet praten. 

Nieuwe inzichten
Maar hij en zijn vrouw proberen nog steeds om de onderste steen boven te krijgen. Tot aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, hebben ze gevochten om het politie- en opsporingsdossier in te kunnen zien. De ouders willen dat een eigen deskundige de bevindingen van de politie nog eens goed bekijkt. Ze hopen op nieuwe inzichten waardoor het onderzoek heropend kan worden. 

De Raad van State heeft nu echter gezegd dat de ouders het politiedossier niet krijgen. Alleen personen die er zelf in voorkomen, mogen dit soort opsporingsdossiers inzien, oordeelt de rechter. Deze ouders komen zelf nergens in de stukken voor. Dat het om hun overleden zoon gaat, doet er niet toe. Ouders of familieleden kunnen het recht om politie- en opsporingsdossiers in te zien niet erven. Omdat de politie heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van een misdrijf, blijven de dossiers gesloten. Ook voor nabestaanden. 

Privacy
Dat geldt eveneens voor delen van de dossiers die geen betrekking hebben op personen die destijds zijn ondervraagd en/of onderzocht, oordeelt de rechter. Als alle teksten waar namen in staan, plus alle teksten waaruit de lezer zou kunnen afleiden om wie het gaat, worden weggehaald, blijven er enkel wat zinnen over die geen informatie bevatten. Verder oordeelt de rechter dat de privacy van hun overleden zoon zwaarder weegt dan de wens van zijn ouders om de dossiers in te zien. 

Toon Kusters wil niet echt reageren op de uitspraak, al zegt hij wel dat het procederen voor hem hiermee eindigt. Hij hoopt dat ooit iemand - desnoods anoniem - vertelt wat er écht is gebeurd. Want dat iemand Joop op dat asfalt heeft neergelegd, daar is zijn vader van overtuigd. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen