Positieve test in Vuelta: Froome en Sky in de problemen

Print
Positieve test in Vuelta: Froome en Sky in de problemen

Afbeelding: AFP/Jose Jordan

Wielrenner Chris Froome moet zich bij wielerbond UCI verantwoorden over verdachte waarden die zijn gemeten in zijn urine.

De Britse topwielrenner van Team Sky testte na de 18e etappe in de Vuelta positief op salbutamol, een middel tegen astma. De winnaar van de Ronde van Spanje had twee keer de toegestane hoeveelheid in zijn lichaam. 

Acute astma
Team Sky laat in een reactie weten dat Froome in de laatste week van de koers met acute astmasymptomen kampte. Daarom diende de dokter hem een verhoogde dosis salbumatol toe, die volgens het team wel binnen de toegestane hoeveelheid paste. "Het is bekend dat ik astma heb en ik weet precies wat de regels zijn", zegt Froome. "Ik heb er nauwkeurig voor gezorgd dat ik niet meer nam dan de toegestane hoeveelheid. Ik neem mijn leidende positie in de sport heel serieus en de UCI staat helemaal in haar gelijk om resultaten te testen. Samen met het team wil ik open kaart spelen."

Schorsing
Froome hangt nu een schorsing boven het hoofd. Andere renners als Petacchi en Ulissi die in het verleden zijn betrapt op het middel, werden destijds door de UCI gestraft. Bij beide Italianen werd een lagere waarde gemeten dan nu bij Froome het geval is.