Politie Maleisië start nieuw onderzoek naar dood model

Print
Politie Maleisië start nieuw onderzoek naar dood model

Afbeelding: Facebook

Geleen - De politie in Kuala Lumpur is een tweede onderzoek begonnen naar de dood van Ivana Smit, het Sittardse fotomodel dat vorige week donderdag overleed na een val van 20 hoog. De familie wil ook vanuit Nederland een forensisch-patholoog sturen om de dood van de 18-jarige te laten onderzoeken.

Ivana Smit werd 's middags zonder kleding op een balkon op de zesde verdieping aangetroffen. Na een avondje uit was ze bij een Amerikaans echtpaar op de 20ste verdieping beland. Om 7:25 uur stuurde ze nog een selfie naar haar vriendje om hem gerust te stellen.

Ongeluk
De Amerikanen zouden uiteindelijk zijn gaan slapen en Ivana zou van het balkon zijn gevallen. Een ongeluk, concludeerde de Maleisische politie. Maar de familie van het 18-jarige fotomodel gelooft niet in een ongeluk, en al helemaal niet in zelfmoord van de jonge vrouw. 

Blauwe Plekken
Volgens vader Marcel Smit zijn er blauwe plekken op de hals van zijn dochter te zien die er op duiden dat ze bij de keel is gegrepen. Ook zouden de buren ruzie gehoord hebben in de uren dat Ivana bij de Amerikanen was. Er zijn bij de nabestaande sterke verdenkingen dat het Amerikaanse echtpaar meer weet. De Amerikaan en zijn Kazachstaanse vrouw zeggen dat ze sliepen en niets gemerkt hebben van de val. 

Lees ook: Vriend overleden Limburgs model deelt emotioneel verhaal: 'Ik heb je nodig Ivana'

Interpol
Via de Nederlandse ambassade is Interpol ingeseind en dat heeft er volgens de familie toe geleid dat de dood van Ivana voor de tweede keer wordt onderzocht. "Interpol ziet achter de schermen erop toe dat het onderzoek naar internationale maatstaven wordt gedaan," zegt Ivana’s oom Fred Agenjo.

Advocaat
De familie wil weten wat er is gebeurd met Ivana en hebben een Nederlandse forensisch-patholoog ingeschakeld om namens de familie onderzoek in Kuala Lumpur te doen. De Nederlandse ambassade probeert dit op verzoek van de familie te regelen bij de Maleisische autoriteiten. "Dat gaat natuurlijk met de nodige bureaucratie gepaard dus we in Kuala Lumpur ook een advocaat in de arm genomen om rechtstreeks in contact te treden met de politie," zegt Agenjo. Zodra de toestemming binnen is, stappen de forensisch-patholoog en zijn assistent op het vliegtuig.

Alcohol en drugs
Nieuwswebsite Today uit Singapore meldt dat de Maleisische politie het appartement van het Amerikaanse echtpaar heeft onderzocht en dat er opnieuw autopsie op het lichaam van Smit plaatsvindt. In haar bloed werden sporen van alcohol en amfetamine gevonden. Ook in urinemonsters van de Amerikanen werden drugssporen gevonden. Het echtpaar zou zich bij de rechtbank inmiddels hebben moeten verantwoorden voor het drugsgebruik. Ze zijn op borgtocht vrijgelaten.

Lees ook: Limburgs model Ivana Smit (18) overlijdt na val van balkon

Moordonderzoek
Het tweede onderzoek lijkt serieuzer dan het eerste, stelt de familie. "De twee mobiele telefoons van Ivana waren al teruggegeven aan de familie, maar nu wilde de politie ze toch weer hebben voor onderzoek," aldus Agenjo. Maleisische media melden dat het nieuwe politie-onderzoek ertoe kan leiden dat de dood van het fotomodel als moord wordt onderzocht. 

Lees ook: Interpol onderzoekt dood Limburgs fotomodel Ivana Smit (18)