Uitvinder van de Huitvleisjvlaaj overleden

Print
Uitvinder van de Huitvleisjvlaaj overleden

Afbeelding: iStock

Geleen - Hub Kusters, uitvinder van de Gelaense Huitvleisjvlaaj is begin deze week overleden in zijn woonplaats Roosteren.

Kusters is 80 jaar geworden. Hij was ruim 20 jaar voorzitter van de Bakkersvereniging Geleen-Sittard e.o. en oprichter van de Limburgse Bakkersdagen, waarvan hij jarenlang ook de motor was. 

Stadsprins
Landelijke bekendheid kreeg de bakker in 1984 met zijn Huitvleisjvlaaj, een vlaai met hoofdkaas, oftewel zult. Toen zijn petekind Jack Klinkers stadsprins van de Flaarisse werd, bedacht Kusters de Huitvleisjvlaai: een vlaai van een meter doorsnede, bedekt met huitvleisj en versierd met groentes in de kleuren van De Flaarisse.

Krombroodje
Kusters wilde met deze vlaai de rivaliserende Sittardse Marotte laten zien dat ook Geleen een eigen carnavalsgerecht bezat. Doel was ook om het Sittardse krombroodje naar de kroon te steken qua smaak, originaliteit en populariteit. Honderden huitvleisjvlaaien werden verkocht: de bakker moest naar eigen zeggen veel overuren draaien om aan de vraag naar deze hartige vlaai te kunnen voldoen.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje