Oppositie Brunssum stapt op bij debat over Palmen

© Google Maps

De oppositie in Brunssum is woensdagnacht opgestapt bij het raadsdebat over een nieuw integriteitsonderzoek naar wethouder Jo Palmen. Volgens de vier partijen deugt het voorstel niet.

Geertjan Claessens

De collegepartijen willen staatsrechtdeskundigen Korsten en Elzinga vragen een second opinion op te stellen naar aanleiding van het eerdere integriteitsonderzoek naar Palmen.Maar volgens de landelijke oppositiepartijen (CDA, PvdA, VVD en SP) zijn beiden niet onbevangen omdat ze zich al eerder in de pers hebben uitgesproken over de kwestie-Palmen. Volgens hen dient het voorstel opnieuw alleen het persoonlijk belang van Palmen.

MinachtingZe kregen het voorstel pas kort voor de bespreking, wat ze zien als minachting van de raad. Ze noemden het voorstel slecht onderbouwd en vroegen de collegepartijen dit in te trekken. Toen dat niet gebeurde stapten ze op. De collegepartijen (BBB Lijst Palmen, PAK, BCD en Lijst Borger) steunen het voorstel wel. Ze hebben met 11 van de 21 raadszetels een krappe meerderheid.

BeschadigdBBB-Lijst Palmen noemt het opstappen een vorm van minachting. Volgens de fractie is Palmen beschadigd door (het uitlekken van) het eerdere integriteitsrapport. Daaruit bleek dat Palmens gedrag en zijn mogelijke belangenverstrengeling grote risico’s vormen.