Topoverleg in Den Haag over wethouder Palmen

© Diana Scheilen/ANP

De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen is donderdag onderwerp van topoverleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Kajsa Ollongren spreekt met de scheidende en aantredende burgemeester van Brunssum over de situatie. Ook commissaris van de Koning Theo Bovens is uitgenodigd.

ANP

Palmen weigert op te stappen, ondanks een oproep van minister Ollongren dat wel te doen. Palmen werd op 10 oktober tot wethouder benoemd. Vlak daarna verscheen een voor hem ongunstig integriteitsrapport. Hij weigerde echter af te treden, daarin gesteund door een krappe meerderheid in de gemeenteraad.

Lees ook: Oppositie Brunssum stapt op bij debat over Palmen

OngekendOllongren kan in het uiterste geval het besluit van de raad om Palmen aan te stellen, vernietigen. Zij heeft al gezegd dat ze niets uitsluit, maar deze manier van ingrijpen zou wel ongekend zijn.

AftredenBurgemeester Luc Winants maakte vorige week bekend af te treden vanwege de kwestie. "Ik kan en wil geen deel uitmaken van een gemeentebestuur dat zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt", liet hij weten. Oud-minister Gerd Leers volgt Winants per 1 januari op.

Lees ook: 'Brunssum? Ik woon er even niet meer'

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee