Topoverleg in Den Haag over wethouder Palmen

Print
Topoverleg in Den Haag over wethouder Palmen

Afbeelding: Diana Scheilen/ANP

Brunssum - De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen is donderdag onderwerp van topoverleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Kajsa Ollongren spreekt met de scheidende en aantredende burgemeester van Brunssum over de situatie. Ook commissaris van de Koning Theo Bovens is uitgenodigd.

Palmen weigert op te stappen, ondanks een oproep van minister Ollongren dat wel te doen. Palmen werd op 10 oktober tot wethouder benoemd. Vlak daarna verscheen een voor hem ongunstig integriteitsrapport. Hij weigerde echter af te treden, daarin gesteund door een krappe meerderheid in de gemeenteraad.

Lees ook: Oppositie Brunssum stapt op bij debat over Palmen

Ongekend
Ollongren kan in het uiterste geval het besluit van de raad om Palmen aan te stellen, vernietigen. Zij heeft al gezegd dat ze niets uitsluit, maar deze manier van ingrijpen zou wel ongekend zijn.

Aftreden
Burgemeester Luc Winants maakte vorige week bekend af te treden vanwege de kwestie. "Ik kan en wil geen deel uitmaken van een gemeentebestuur dat zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt", liet hij weten. Oud-minister Gerd Leers volgt Winants per 1 januari op.

Lees ook: 'Brunssum? Ik woon er even niet meer'

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen