Kipcashproces: Uitstel pleidooi Hennie van Rey

Het geld werd verpakt in bevroren kippenvlees.

Het geld werd verpakt in bevroren kippenvlees.© iStock

De advocaten van Hennie van Rey hebben uitstel gekregen voor het pleidooi.

Bram van der Heijden

De Roermondse vleeshandelaar wordt ervan verdacht een van de hoofdrolspelers te zijn geweest in een omvangrijk witwasnetwerk, dat cashgeld transporteerde in ingevroren kiprollades. Daarvoor eist het OM een straf van vier jaar cel tegen Hennie van Rey.

UitstelDe rechtbank heeft de verdediging van Hennie van Rey uitstel verleend voor het pleidooi omdat het openbaar ministerie zeer kort voor het strafproces nog drie dikke ordners aan het strafdossier heeft toegevoegd. Daardoor was er te weinig tijd voor advocaten Gitte Stevens en Anneke Nuyens om zich hierop te kunnen voorbereiden. Daarom besloot de rechtbank donderdag, tijdens de derde zittingsdag van het kipcashproces in Zwolle, dat het pleidooi namens Hennie van Rey pas in januari zal plaatsvinden.

PleidooiDe advocaat van Diana P., Marijn Zuketto, benadrukte donderdag in zijn pleidooi dat zijn cliënt vooral naïef is geweest en dat er van kwade opzet nauwelijks sprake was. "Dat er dingen zijn gebeurd die ze niet had moeten doen, wordt niet betwist. Maar ze verdient niet meer straf dan de maanden die ze al heeft gezeten", aldus de Maastrichtse advocaat. Justitie ziet Diana P. als een 'pakezel', die louter in opdracht van Hennie van Rey plastic tassen met geld ging ophalen bij het Designer Outlet Center in Roermond. Het geld uit deze tassen zou vervolgens door Hennie van Rey in kiprollades worden verpakt.

Woensdag eiste de officier van justitie een celstraf van vijf maanden tegen Diana P., precies de tijd die ze in voorarrest heeft gezeten. Daarbij wil het OM dat P. wel nog een voorwaardelijke straf krijgt opgelegd van tien maanden. Diana P. hield het kort tijdens haar 'laatste woord'. "Ik hoop dat u het advies van de officier van justitie overneemt en mij niet terugstuurt naar de gevangenis."

SpijtEerder donderdag hield advocaat Tom van Assendelft de Coningh het pleidooi namens de derde verdachte in de kipcashzaak. Aquiles C. is in de ogen van justitie de man die het de plastic tassen met geld afleverde bij Diana P. in Roermond. Tegen hem werd woensdag een celstraf van twee jaar geëist. "Deze eis is buitenproportioneel", aldus van Assendelft de Coningh, die de rechters vroeg om ernstig rekening te houden bij de strafoplegging met het gegeven dat C. dagelijks verantwoordelijk is voor de zorg aan zijn zieke vrouw. "Mijn vrouw heeft me hard nodig. Ik wil u om clementie vragen. Het spijt me wat ik gedaan heb", aldus Aquiles C. tijdens zijn laatste woord.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee