Historisch: wasbeer met vier jongen gespot in Merkelbeek

Archiefbeeld

Archiefbeeld© iStock

Naar nu blijkt hebben jagers eerder dit jaar in Merkelbeek een wasbeer met vier jongen waargenomen. Dat meldt de Zoogdiervereniging die stelt dat deze waarneming wel eens historisch zou kunnen zijn omdat het geldt als de eerste zichtmelding van jonge wasberen in Nederland.

Redactie

In Nederland worden wasberen vanaf de jaren zestig in het wild waargenomen, maar tot nu toe bedraagt het aantal meldingen niet meer dan enkele tientallen per jaar, stelt de Zoogdiervereniging. In de meeste gevallen worden individuele dieren gespot. Jonge dieren waren volgens de Zoogdiervereniging nog niet gespot.

JongenAfgelopen augustus werden er echter vijf wasberen gemeld bij Merkelbeek in oostelijk Zuid-Limburg, zo meldt de Zoogdiervereniging donderdag. Bij de waarneming ging het om een volwassen dier met vier jongen. De Zoogdiervereniging beschouwt de waarneming als betrouwbaar omdat die is gedaan door jagers met gedegen kennis van zoogdieren die de wasberen in het licht van een lichtbak goed konden zien.

Geen fotoAan de waarneming wordt dus niet getwijfeld, alleen is er helaas geen foto van deze ontmoeting gemaakt, stelt de Zoogdiervereniging. De allereerste aanwijzing van voortplanting van wasberen in Nederland stamt uit 1987, toen werd bij Arnhem een vrouwtje doodgereden dat drachtig bleek te zijn geweest van vijf jongen.

Lees ook: Wasbeer duikt op voor de camera in Sittard

Jaren dertigIn de jaren dertig van de vorige eeuw verschenen de eerste wasberen in het wild in West-Europa. Deze destijds in Duitsland uitgezette dieren werden later nog aangevuld met ontsnapte exemplaren uit tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde fokkerijen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een Duitse populatie die geschat wordt op meer dan een miljoen dieren. Hoewel er in Duitsland jaarlijks duizenden dieren worden gedood, is het duidelijk dat deze exoot onderdeel van de fauna zal blijven uitmaken. Het grote aantal wasberen bij onze buren heeft volgens de Zoogdiervereniging bij ons nog niet tot hoge aantallen geleid.

Lees ook: De wasbeer rukt op in Limburg

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee